Czy warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki królują na stołach w wielu domach w najróżniejszych postaciach i daniach. Jednak czy każdy rodzaj przygotowania ziemniaków jest zdrowy i pożyteczny? Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat ziemniaków i ich właściwości, to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Jakie właściwości posiadają ziemniaki

Ziemniak, to bardzo popularne warzywo w całej Polsce oraz na świecie. Codziennie mnóstwo osób zjada ziemniaki w najróżniejszych postaciach. Ziemniak posiada bardzo dużo cennych składników, które są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Między innymi ziemniaki są źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na dobrą pracę jelit, układu pokarmowego, ale też obniża cholesterol oraz przeciwdziała biegunkom i zaparciom. Ponad to ziemniaki posiadają potas, który obniża ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz cały układ nerwowy i mózg. W ziemniakach znajdziesz również magnez, który reguluje układ sercowo – naczyniowy, korzystnie wpływa na kości oraz poprawia przemianę materii. Oprócz tych pierwiastków w ziemniakach znajdziesz również: cynk, jod, fosfor czy beta-karoten. Ziemniaki obfitują też w witaminy takie jak: A, C oraz witaminy z grupy B. Wszystko to sprawia, że ziemniaki są bardzo pożywne oraz bardzo odżywcze. Jednak żeby tak było trzeba je odpowiednio przyrządzić. Jak to zrobić?

Czy ziemniaki tuczą?

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki same w sobie nie tuczą, jednak żeby tak było trzeba je odpowiednio przygotować. Jedną z najzdrowszych oraz powszechnych form przygotowania ziemniaków jest ich ugotowanie. Należy jednak pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo. Inną i bardzo smaczną metodą na zrobienie ziemniaków jest pieczenie. Ziemniaki najlepiej upiec w skórce, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Przyrządzane ziemniaki w taki sposób nie tuczą, ale przede wszystkim dostarczają organizmowi niezbędnych składników i minerałów. Poza tym taka forma przygotowania tego warzywa jest bardzo smaczna. A co można powiedzieć o smażeniu ziemniaków. Taka forma przyrządzenia ziemniaków jest już bardzo kaloryczna i niezdrowa. Ziemniaki w postaci frytek czy smażonych chipsów zdecydowanie mogą tuczyć i niekorzystnie wpływać na Twoje zdrowie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie https://www.lightbox.pl/blog/czy-ziemniaki-tucza. Aby zdrowo spożywać ziemniaki, pamiętaj o prawidłowej obróbce, gdyż tylko w ten sposób odniesiesz z nich korzyść.

Jakie ziemniaki najlepiej wybrać?

Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Codziennie trafiają one na stół w różnych postaciach. Ziemniaki stanowią główny składnik obiadów, ale też z powodzeniem można je dodawać do sałatek. Z ziemniaków robi się również kluski czy kopytka. Tak więc ziemniak ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Ale jakie ziemniaki wybierać? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na, to czy nie są one zepsute lub nadgnite. Kolejną ważną rzeczą jest ich kolor. Dlaczego? Dobre ziemniaki mają kolor żółty, natomiast nie należy spożywać ziemniaków, które zielenieją. Jeżeli ziemniak zaczyna się robić zielony, to wytwarza truciznę zwaną solaniną. Jest to bardzo szkodliwa dla zdrowia substancja, która może powodować zatrucia pokarmowe. Najwięcej tej szkodliwej substancji znajduje się koło oczek w ziemniakach oraz w zielonych miejscach. Jeżeli są to niewielkie zielone plamki trzeba je grubiej obrać. Jeżeli jednak ziemniak w środku jest zielony, to nie ryzykuj i wyrzuć taką bulwę. W Polsce znajdziesz też dużo różnych odmian ziemniaków. Przede wszystkim różnią się one smakiem i wyglądem. Jedne są bardziej mączne, a inne bardziej wodniste. Kupując ziemniaki warto również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu ziemniaków. Dobrze jeśli będzie to ciemne i chłodne miejsce – najlepiej w piwnicy. Jest to bardzo ważne, ponieważ wtedy dłużej zachowają swoją świeżość.

Czy ziemniaki można jeść często?

Ziemniaki posiadają wiele cennych składników odżywczych, dlatego odpowiednio przyrządzone są zdrowe i dietetyczne. Idealnie komponują się z innymi warzywami oraz chudym mięsem czy rybami. Wiele osób uwzględnia ziemniaki w swojej codziennej diecie. Czy tak częste spożywanie ziemniaków jest dobre? Oczywiście, że tak, ale tylko wtedy, kiedy odpowiednio je przygotujesz, czyli gdy je ugotujesz lub upieczesz. Same w sobie ziemniaki nie tuczą, ani nie są niezdrowe. Staje się tak dopiero po połączeniu ziemniaka z tłuszczem, dlatego jeśli będziesz je odpowiednio przyrządzać, możesz jeść je często bez żadnych obaw. Pamiętaj, że tylko ziemniaki usmażone na tłuszczu przyczyniają się do otyłości oraz złej pracy układu pokarmowego. Z ziemniaka można zrobić urozmaicone oraz bardzo smaczne potrawy, dlatego nie rezygnuj z jedzenia tego warzywa. Jest ono cenne dla Twojego zdrowia, ale tylko wtedy gdy nie będzie zawierało tłuszczu. Tak więc wbrew powszechnej opinii, że ziemniaki tuczą, ziemniaki są bardzo wartościowe oraz bogate w witaminy i minerały, tak bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tagged