Produkcja alkoholu posiada bardzo bogatą i długą historię. Jest także zróżnicowana ze względu na finalny produkt, który wytwórca chce otrzymać. Każdy alkohol posiada bowiem swoją własną ścieżkę produkcji, a także późniejszy sposób leżakowania i przechowywania. Jednym z elementów używanych do tych procesów są drewniane beczki, które nie tylko stanowią miejsce, gdzie alkohol jest składowany, ale dzięki odpowiedniemu surowcowi, z którego zbudowany jest zbiornik może on nadawać pewne unikatowe cechy charakteru, których trunek nie nabył podczas żadnej z faz produkcji. Dowiedz się, dlaczego drewniane beczki są tak cenione wśród producentów alkoholi i czym kierować się przy ich wyborze.
Beczka drewniana – zbiornik ceniony od wieków
Drewniana beczka wykorzystywana była do przechowywania alkoholi od wieków. Prawdopodobnie początkowo służyła przede wszystkim do przechowywania piwa, którego początek wytwórstwa szacuje się na około 4000 rok p.n.e. Wraz z upływem wieków i powstawaniem kolejnych gatunków alkoholi dębowe beczki stawały się coraz popularniejszymi pojemnikami na alkohole, takie jak wino czy whisky. Oczywiście drewniane beczki służące do przechowywania różnych trunków charakteryzowały się innymi cechami przez wykorzystanie surowców do ich budowy. O ile dla win i mocniejszych alkoholi nabranie „beczkowego aromatu” jest pożądane, o tyle w przypadku piwa z reguły takie aromaty nie są mile widziane. Dziś beczułki drewniane są w powszechnym użytku, dostosowane są do przechowywania różnych alkoholi i niezwykle cenione ze względu na swoje właściwości.
Beczki drewniane – czy są dobre dla wszystkich alkoholi?
Drewno to naturalny surowiec, który posiada własne cechy charakteru. Te natomiast przy dłuższym kontakcie z wypełniającym je alkoholem mogą wzbogacić trunek. Jak już wspomniano, w niektórych przypadkach jest to pożądane, w innych zaś niekoniecznie. Nie ma jednak przeciwwskazań dotyczących tego, by w drewnianych beczkach nie przechowywać pewnych alkoholi. Napoje w nich będą świetnie prezentować się na imprezach oraz w salonach lub piwniczkach. W drewnianych beczkach najczęściej przechowuje się bimbry, wina, domowe nalewki, brandy, wódki i whisky. W tych przypadkach często do budowy beczułek drewnianych używane są dębowe deski.
Dąb nie jest oczywiście jedynym materiałem wykorzystywanym do produkcji drewnianych beczek. Różne drewno wykorzystywane jest dla różnych trunków, na przykład beczki dębowe świetnie nadają się do przechowywania czerwonego wina, whisky czy destylatu, drewniane beczki z morwy do rakiji, whisky i destylatu, akacjowe do białego wina, czereśniowe do destylatu itd.
Inaczej sprawy mają się w przypadku piw, cydrów czy szampanów, dla których drewniane beczki nie są najlepszym sposobem przechowywania. Mogą one przesiąknąć drewnianym aromatem, a podczas przechowywania będą stale musować, przez co mogą uszkodzić pojemnik, na przykład poprzez wysadzenie korka lub pęcznienie zbiornika. Z czasem trunki te znajdujące się w beczkach mogą się odgazować. Z tego powodu od pewnego czasu do przechowywania przede wszystkim piw używa się często metalowych zbiorników. Kolejnym problemem pojawiającym się w przypadku musujących alkoholi jest przelewanie ich z beczki. Alkohole mogą się wówczas nadmiernie pienić i tracić bąbelki, a sam proces wypuszczania ich z beczki może okazać się gwałtowny ze względu na wzrastające wewnątrz ciśnienie.
Jak drewniane beczki na alkohol mogą zmieniać jego właściwości?
Stosowanie drewnianych beczek na alkohol może w różnym stopniu zmienić jego właściwości. Najbardziej podatnymi na wpływ naturalnego surowca są smak i zapach przechowywanych w nich alkoholi, a w niektórych przypadkach również ich kolor. Przykładowo whisky słynie z długiego leżakowania, podczas którego nabiera wyjątkowego dębowego aromatu w trakcie kilkunastu lat. Warto w tym miejscu wspomnieć, że aby alkohol nabrał pewnych właściwości podczas przechowywania w drewnianych beczkach, musi to trwać przez dłuższy okres czasu, najczęściej właśnie przez kilka lat, natomiast w przypadku wina domowej roboty takich cech może ono nabrać nawet w przeciągu kilku tygodni. Ważne, aby pamiętać, że wraz z upływem czasu alkohol znajdujący się w drewnianej beczce traci na mocy, a alkohol paruje, co wpływa na ilość cieczy w beczce.
Powszechnie stosuje się zabiegi wypalania drewnianych beczek wewnątrz. Im mniejszy stopień wypalenia tym więcej naturalnych i pierwotnych cech zostaje w drewnie. Dla przykładu dębowe beczki o niskim stopniu wypalenia będą charakteryzowały się przesiąkaniem ziołowo-korzennego aromatu z nutami wanilii i cynamonu, a beczki akacjowe lub czereśniowe nadadzą nieco słodkiego i owocowego charakteru. Wysokie wypalenie daje silne palone, a nawet karmelowe aromaty, co często pożądane jest w przypadku alkoholi mocnych.
Wybieraj tylko dobre beczki drewniane ze sprawdzonych źródeł
Obecnie wiele sklepów i serwisów internetowych oferuje liczne akcesoria do produkcji i przechowywania alkoholi, także beczki drewniane. Należy jednak pamiętać, że powinny być one szczelne i pozbawione jakichkolwiek uchybień i defektów, które wpłyną na smak oraz jakość przechowywanego w nich alkoholu. Dlatego przy zakupie beczułek drewnianych należy kierować się opiniami i renomą producenta oraz dystrybutora, aby alkohol, który chcemy przechowywać wewnątrz, jak najdłużej zachował swoje właściwości, a z czasem nabrał szlachetnych i unikatowych walorów.