Bemary – jak działają i jak dopasować je do swoich potrzeb? Krótki przewodnik

Serwowane dania powinny mieć odpowiednią temperaturę. Niestety może być to dość trudne podczas jednoczesnej obsługi dużej liczby klientów. Dlatego też powstały bemary, które uważa się za podstawowe narzędzie każdej profesjonalnej kuchni gastronomicznej. Czytaj dalej, aby poznać ich kluczową rolę i tym samym zrozumieć, dlaczego warto w nie zainwestować!

Bemary – sekret podtrzymywania idealnej temperatury posiłków

W biznesie gastronomicznym utrzymanie optymalnej temperatury potraw to podstawowy element w drodze do sukcesu. To właśnie dlatego warto zainwestować w rozwiązanie, które eliminuje problem wystygania – bemary.

Są to wykonane ze stali nierdzewnej wanny o podwójnych ściankach. To właśnie wewnątrz nich umieszcza się pojemniki z żywnością. Pod zbiornikiem znajdują się natomiast grzałki, których moc można regulować poprzez wbudowany termostat. W rezultacie możliwe jest dostosowanie temperatury grzania do wymagań konkretnego dania. Wystarczy jedynie użyć pokrętła.

Jak działają bemary?

Wyróżnić można bemary wodne i powietrzne. Różnią się one sposobem przenoszenia ciepła, które może odbywać się poprzez wodę lub powietrze. W obu przypadkach przekazują one swoje ciepło żywności. Wysoka temperatura nie wpływa jednak na dania bezpośrednio. Nie ma zatem ryzyka przypalenia posiłków czy ich nadmiernego wysuszenia. Bemary stanowią więc niezastąpione narzędzie w lokalach gastronomicznych, cateringach, hotelach i innych punktach zajmujących się wydawaniem ciepłych dań. Pozwalają bowiem na serwowanie większej liczby porcji bez obaw o utrzymanie pożądanej temperatury i utratę smaku.

Jak dostosować bemary do własnych potrzeb?

Bemary występują w wielu różnorodnych wariantach. Szeroki wybór tych urządzeń znajdziesz np. pod linkiem https://gastromix.pl/3275-bemary-wolnostojace. Ważne jest dopasowanie produktu do potrzeb lokalu i realizowanych usług. Pod uwagę weź w szczególności rozmiar (pojemność) danego modelu, materiał, z którego został wykonany, a także sposób grzania.

Najczęściej wybierane są bemary ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest bezpieczny dla żywności, a zarazem niweluje problem przyklejania się potraw do ścianek. Stalowe bemary są także łatwe w czyszczeniu, przez co są w stanie sprostać wymaganiom i potrzebom branży gastronomicznej.

Podejmując decyzję zakupową dotyczącą bemarów z większą liczbą pojemników, warto zwrócić uwagę na możliwość niezależnego sterowania temperaturą w komorach. W ten sposób będziesz mógł ustawić odmienne temperatury dla różnych potraw. W sytuacji, kiedy nie będziesz wykorzystywał całego zbiornika, będziesz mógł natomiast obniżyć zużycie energii.

Czy zatem bemary to urządzenia, które przykują Twoją uwagę? Kwestię tę pozostawiamy Twojej decyzji. Niemniej warto rozważyć to wyposażenie – zwłaszcza jeśli zależy Ci na renomie Twojego lokalu.

Tagged