Brownie – jak je upiec? Skuteczne porady!

Brownie to ciasto, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Zachwyca swoim smakiem – od pierwszego do ostatniego kęsa. Chociaż jest proste w przygotowaniu, warto poznać kilka wskazówek. Dzięki nim wypiek zawsze będzie udany!

Przygotowanie brownie – o tym pamiętaj!

Brownie to amerykański klasyk, który stał się światowym hitem. Z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Trzeba tylko znaleźć dobry, uwzględniający ciasto czekoladowe, przepis. Wilgotne brownie, o ciężkiej konsystencji – idealnie rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny posmak czekolady.

Cechą charakterystyczną brownie jest przede wszystkim jego konsystencja. Nie jest to ciasto puszyste – wręcz przeciwnie: ciężkie i mocno wilgotne. Aby osiągnąć taki efekt, należy zadbać o dobór właściwych proporcji masła do mąki. Dlatego to takie ważne? Dzięki temu ciasto będzie lekko klejące, mocno zbite i wilgotne.

Jako że podstawą prawdziwego brownie jest czekolada, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na jej jakość, ale również sposób rozpuszczania. Najlepszym rozwiązaniem jest kąpiel wodna – dzięki temu czekolada nie przypali się ani nie zwarzy.

Pieczenie brownie – tego unikaj!

Do ciasta nie należy dodawać proszku do pieczenia, chociaż w niektórych przepisach taki produkt jest uwzględniany. Odpowiada on za pulchnienie wypieku, a przecież chodzi o to, aby brownie miało zbitą i ciężką konsystencję. Krąży anegdota, że klasyk ten powstał przez przypadek – właśnie dlatego, że gospodyni zapomniała dodać proszku do pieczenia!

Wiele osób popełnia błąd, wydłużając czas pieczenia ciasta czekoladowego. W efekcie – zamiast być wilgotne i ciężkie, staje się suche. Choć nadal jest dobre w smaku, nie będzie to klasyczne brownie. Dlatego staraj się przestrzegać warunków pieczenia – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC to optymalny czas, by brownie się upiekło. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wystarczy go dotknąć. Jeśli wierzch ugina się pod ciężarem dłoni, a dociśnięty mocniej kruszy się – wtedy można wyłączyć piekarnik.

Dzięki tym kilku poradom przygotowanie idealnego brownie będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze!

Tagged