Burgery Warszawa – po czym poznamy najlepsze?

Burgery Warszawa zaraz obok pizzy są jednym z jadalnych najchętniej dań na mieście. Chociaż już dawno się pojawiły, to zaczęły ewoluować. Burgery z lat dziewięćdziesiątych, odbiegają znacząco od tych, które zamówić możemy w dzisiejszych czasach. Obecnie burger jest czymś więcej niż kotletem w bułce. Wszystkie składniki muszą być świeże, odpowiednio dobrane oraz wysokiej jakości.

Dobre mięso

Jeśli chodzi o burgery Warszawa to najważniejsze jest oczywiście mięso. Wiemy doskonale, że burger burgerowi nie jest równy. Mięso niewątpliwie jest składnikiem najważniejszym tego dania. To mięso jest prawdziwym bohaterem. Oczywiście najlepsze burgery są zrobione z wołowiny. W burgerze dobrym nie ma zupełnie miejsca na gotowego oraz cienkiego kotleta, który można zakupić w supermarkecie. Mięso obowiązkowo musi być świeże oraz oczywiście wysokiej jakości, zmielone średnio z odpowiednich części wołowej tuszy. Do przygotowania burgerów wykorzystywany jest antrykot, udziec wołowy, rostbef czy też łopatka. Przygotowana potrawa z nich będzie miała naprawdę wyjątkowy smak i do tego wymaga jedynie kilku minut smażenia. Mięso po zmieleniu musi być uformowane odpowiednio w kotlety dwucentymetrowe czy też nieco grubsze. Na pewno nie jest wskazane długie wyrobienie mięsa.

Bułki

Bułka w burgerze jest tak samo ważna jak mięso. Cóż to za przyjemność jeść doskonale wysmażoną wołowinę, która zamknięta jest w suchej czy też napompowanej bułce? Niestety żadna. Dobra bułka musi być miękka, ale jednocześnie także zbita. Świetnie jest także, gdyby była lekko chrupiąca. Musi także nieść walor dodatkowy smakowy do całej tej kompozycji. Nie może zdominować jednak burgera.

Dodatki do burgera

Wiemy już, że w burgerach najważniejsze jest mięso oraz bułka. Jednak nie możemy zapominać o jego pozostałych składnikach, które mają wpływ na jego smak. W zakresie samego doboru dodatków panuje nieco większa swoboda. Zwykle dobre punkty gastronomiczne dają nam możliwość doboru dodatków. Jednak warto pamiętać, że w wypadku tym mniej oznacza więcej. W burgerze klasycznych powinna się znaleźć cebula, sałata, ser oraz pikle.

Nie zapominajmy o sosach. W przypadku sosów, należy zwrócić uwagę czy dany lokal, w których zamierzamy zjeść, korzysta z mieszanki gotowe czy też przyrządza swoje własne sosy. W dobrym burgerze na pewno nie znajdziemy sosu gotowego. Pojawić się za to może połączenie musztardy, ketchupu czy też majonezu, jak i także sos przygotowany w danej restauracji.

Na szczęście dobrych burgerów nie brakuje.

Dodaj komentarz