Carbonara kwestia smaku – bardzo smaczne danie

Czy wiecie, że spośród wszystkich makaronowych dań Włosi lubią najbardziej carbonarę? Tak wynika z wielu przeprowadzonych badań. Niektórzy eksperci nawet mówią, że talerz makaronu nas uczyni szczęśliwym, a nawet może nam zapewnić dobry sen. Warto zatem samemu przygotować carbonarę. Użyjmy przepisu carbonara kwestia smaku, a będziemy zadowoleni z efektu końcowego.

Przepyszna kuchnia

Okazuje się, że carbonara kwestia smaku to bardzo prosta potrawa. Ogólnie carbonara jest uważana za prostą kuchnię, która jest pełna ciepła rodzinnego. Zgodnie z przepisem oryginalnym oraz tradycją odwieczną carbonara to gorące odcedzone spaghetti, które jest połączone bezpośrednio z jajkami surowymi i w kolejnym kroku jest wymieszane ze startym serem. Możemy wybrać jeden z dwóch rodzajów serów. Możemy postawić na parmezan czy też na ser owczy pecorino. Oba te sery, gdy zostaną ścięte w wysokiej temperaturze utworzą idealny sos kremowy.

A jak z dodatkami? Jakie dodatki dodajemy do carbonary? Jedyne dodatki, które możemy dodać to pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, a najlepiej jeśli byłaby to guanciale – słonina wędzona z pieprzem i solą. Bardzo ważne jest to, że do carbonary w żadnym wypadku nie dodajemy podsmażonej cebuli, ani też śmietany. Gdyby zobaczył to prawdziwy włoski kucharz, to złapałby się za głowę.

Z czasem dojdziemy do perfekcji

Nie zdziwmy się jeśli pierwsza nasza carbonara nam nie wyjdzie. Można na samym początku popełnić kilka znaczących błędów. Pamiętajmy, że jeden mały błąd na początku i koniec końców niestety nie będzie idealny. Nie zrażajmy się. Nie od dzisiaj się mówi, że trening czyni nas mistrzem. Musimy mieć świadomość, że im częściej będziemy przygotowywać carbonarę, tym będzie nam ona wychodziła smaczniejsza i smaczniejsza.

Danie to nie jest zbyt skomplikowane. Najważniejszy jest makaron. Nie może być ani rozgotowany, ani też zbyt twardy. Musi być al dente. Gdy nauczymy się przygotowywać makaron o takiej twardości, to będziemy już w połowie sukcesu. Później pozostanie nam jedynie opanowanie sosu. Czy jest to trudne? Zależy na jakim poziomie jesteśmy jeśli chodzi o kulinaria. Jedni z nas nie będą mieli z tym absolutnie żadnego problemu, a inni z kolei jakieś problemy tutaj napotkają. Obojętnie do jakiej grupy należymy, powinniśmy się oprzeć na portalu kwestia smaku. Na portalu tym znajdziemy wszystko co jest potrzebne. Nawet amatorzy zrozumieją każdy przepis. Carbonara nie jest jakimś zbyt trudnym daniem, a więc wiele skomplikowanych nazewnictw tutaj nie ma.