Kuchnia to serce każdego domu. Dlatego trzeba ją odpowiednio zaaranżować, aby była praktyczna, a jednocześnie estetyczna. W co warto wyposażyć kuchnię? Przedstawiamy listę najważniejszych przedmiotów.
Wyposażenie kuchni – lista niezbędnych rzeczy
Urządzanie kuchni to nie lada wyzwanie. Mimo wszystko sprawia ogromną radość. Szczególnie wtedy, gdy już wszystko jest gotowe i można podziwiać efekt końcowy. Wbrew pozorom wyposażenie kuchni to nie tylko lodówka, kuchnia, piekarnik, ale również sprzęty, ułatwiające przygotowywanie posiłków, a także niezbędne dodatki, które również pełnią funkcję dekoracyjną. Zanim wybierzesz konkretne przedmioty, stwórz plan działania, co ułatwi sprawny dobór odpowiedniej ilości sprzętów. Weź pod uwagę ilość domowników oraz potrzeby każdego. Na kartce po jednej stronie wypisz obowiązkowe przedmioty, a po drugiej zapisz te, które są przydatne, ale jeszcze rozważysz ich zakup. Następnie określ budżet i na podstawie budżetu oraz tego, ile możesz wydać, zrób listę rzeczy, w które warto wyposażyć kuchnie. Aby ułatwić Ci zadanie, stworzyliśmy dla Ciebie taką listę.
Zestaw różnorodnych garnków
Obowiązkowo zainwestuj w kilka dobrej jakości garnków. Ilość zależy od tego, ile jest domowników. Na samym początku warto mieć jeden duży, drugi średni, a trzeci mały. W razie potrzeby dokupisz. Oprócz pojemności zwróć uwagę na materiał, z którego są wykonane, możliwość mycia w zmywarce, a także dostosowanie do kuchenki.
Akcesoria do krojenia
Niezbędne są również akcesoria do krojenia. Obowiązkowo wyposaż się w co najmniej dwie deski do krojenia — jedną mniejszą, drugą większą. W budżecie uwzględnij komplet noży o różnym przeznaczeniu m.in. do krojenia mięsa, do pieczywa, uniwersalny oraz do warzyw. Możesz je kupić w estetycznym blogu, który postawiony na blacie, będzie ciekawą dekoracją.
Przybory kuchenne
Wyposażenie kuchni to także wszelkie przyboru kuchenne, ułatwiające codzienne przygotowywanie i serwowanie posiłków. Do takich dodatków należy łopatka, chochla do zupy, tłuczek kuchenny, tarka czy ugniatacz do ziemniaków. W sklepach znajdziesz akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej, drewna, plastiku, a także sylikonu. Wybór materiału należy do ciebie, ale warto mieć na uwadze, że do naczyń z powłoką nieprzywierającą nie wolno używać stalowych produktów do mieszania, ponieważ mogą uszkodzić powłokę.
Wyposażenie kuchni do serwowania potraw
Niezbędne są także produkty do serwowania potraw, czyli zastawa stołowa oraz sztućce. Kompletując zastawę, zwróć uwagę przede wszystkim na materiał, z którego jest wykonana. Najczęściej są to naczynia z porcelany, które są trwałe, wytrzymałe, a jednocześnie niezwykle estetyczne. Ponadto nadają się do serwowania każdej potrawy, ponieważ porcelana nie reaguje z kwasami i zasadami, a także się nie zabarwia. Naczynia porcelanowe można myć w zmywarce.
Warto zainwestować w co najmniej dwie zastawy stołowe. Jedna może być uniwersalna, w kolorach, pasujących do aranżacji wnętrza. Z kolei druga może być na specjalne okazje np. Święta Bożego Narodzenia. Ilość talerzy dopasuj do ilości domowników, a także ilości gości.