Co zrobić z truskawek? Sprawdzone pomysły na truskawki

Prawdopodobnie nie ma lepszych i bardziej aromatycznych owoców niż nasze polskie, słodkie truskawki. Sezon na nie jest stosunkowo krótki, trwa około dwóch miesięcy, dlatego warto je wykorzystać pod każdym względem: zarówno do słodkich wypieków, jako dodatek do obiadów oraz owocowych szejków i kompotów. Przedstawiamy najlepsze przepisy na truskawki: desery z mascarpone, koktajle oraz szybkie wypieki.

Nasz kraj zajmuje ósme miejsce na świecie pod względem produkcji truskawek. I chociaż w Polsce uprawia się krzaki owocujące od początku kwietnia aż do końca października, to najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne owoce można kupić w czerwcu i w lipcu. Warto wykorzystać te letnie miesiące do przygotowania lekkich deserów z truskawkami w roli głównej.

Deser z truskawkami – inspiracje na słodko i wytrawnie

Co można zrobić z truskawek? Niemal wszystko! Począwszy od prostych owoców zapiekanych pod maślaną kruszonką, truskawkowych drożdżówek, słodkich bez typu Pavlova czy też do bardziej wykwintnych i wymagających czasu deserów: brownie z musem truskawkowym, czekoladowego tortu owocowego, ciasta migdałowego z kremem truskawkowym lub tortów lodowych.

Desery z truskawkami to nie jedyne, co można przygotować z tych owoców. Świetnie pasują także w roli dania obiadowego, podane z makaronem lub ryżem na ciepło, do naleśników z białym serem, jako nadzienie do pierogów oraz składnik warzywno-owocowych sałatek.

Owoce sprawdzą się jako baza dla różnego rodzaju napoi: babcinych kompotów, mlecznych szejków, owocowych koktajli czy też gęstych smoothie. Nowością jest połączenie truskawek i warzyw, na przykład w postaci koktajlu truskawkowo-jarmużowego lub też z dodatkiem surowego brokułu.

Desery z mascarpone i truskawkami

Klasyczne desery z truskawkami i mascarpone można podawać w formie tradycyjnego ciasta przełożonego lekkim kremem lub też w nowoczesnej formie – w dużych filiżankach i czarkach.

Przeczytaj też:  Niedziela bez rosołu? Nie ma mowy. Poznaj przepis na rosół kwestia smaku

Najprościej jest przygotować ciasto ucierane (na bazie jajek, oleju, mąki, cukru oraz owoców), które następnie przekładamy masą na bazie śmietanki 30% i serka mascarpone. Całość ozdabiamy przekrojonymi na pół owocami. Nieco więcej uwagi musimy poświęcić tortom: osobno pieczemy biszkopt, który przekładamy masą z białej czekolady i śmietanki kremówki oraz frużeliną truskawkową.

W przypadku pojedynczych deserów z truskawkami i mascarpone, które serwujemy w różnego rodzaju szkłach, wystarczy umiejętnie dobrać pozostałe dodatki. Podstawę takiego smakołyku stanowi krem z włoskiego serka, owoców oraz cukru pudru. Tak przygotowaną masę łączymy warstwowo z bakaliami oraz kruszonkami, ozdabiając listkami świeżej mięty lub bazylii.

Bardzo efektownie prezentuje się sernik na zimno z owocami – wystarczy zmielić trzykrotnie biały twaróg, wymieszać go z serkiem waniliowym oraz cukrem pudrem. Na dno szklanki układamy pokruszone ciasteczka owsiane, następnie porcję masy serowej oraz kremu z truskawkami i mascarpone. Tworzymy 3-4 warstwy, które wykańczamy listkami świeżej mięty lub odrobiną startej czekolady.

Krem truskawkowy z mascarpone można podać w formie mrożonego deseru – wystarczy schłodzone składniki zmiksować, przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Ważne, aby podczas chłodzenia, co pół godziny całość wymieszać – w ten sposób pozbywamy się kryształków lodu.

Dla dorosłych na deser polecamy truskawkową granitę – kilogram truskawek blendujemy z 200 gramami drobnego cukru oraz 250 ml półsłodkiego wina i sokiem z połówki cytryny. Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i chłodzimy w zamrażarce. Co pół godziny rozbijamy ją widelcem, otrzymując w ten sposób konsystencję pokruszonego lodu.

Zobacz także: Deser z truskawkami i mascarpone

Koktajl z truskawkami

Dobrze przygotowany koktajl z truskawkami jest lekki, owocowy oraz pozbawiony cukru.  To ważne zwłaszcza w diecie osób, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność. Słodkość wynika z obecności naturalnego cukru w owocach, które są soczyste i wyjątkowo aromatyczne.

Przeczytaj też:  Kwestia smaku dynia to wspaniałe przepisy. Dynia przestanie nam się kojarzyć wyłącznie z Halloween

Z drugiej strony tak przygotowany napój stanowi świetny pomysł na przemycenie w diecie dziecka nabiału w postaci kefiru, maślanek oraz naturalnych jogurtów, za którymi najmłodsi z reguły nie przepadają. Koktajl z truskawkami przygotowuje się w zaledwie kilka minut – wystarczy w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i je zmiksować. W upalne, gorące dni można dodać kilka kostek lodu.

Najprościej można przygotować kompot – wystarczy doprowadzić do wrzenia owoce i w razie potrzeby lekko je posłodzić. Z kolei truskawkowe lassi uzyskamy dzięki połączeniu truskawek, kefiru, mleczka kokosowego oraz odrobiny miodu. Ma formę płynnego napoju, w połączeniu z odrobiną mięty doskonale gasi pragnienie.

Mleczne szejki truskawkowe uzyskamy dzięki połączeniu owoców i mleka lub też lodów śmietankowych.  Gęste smoothie truskawkowe bazują głównie na owocach, na przykład truskawkach oraz bananach, truskawkach i rabarbarze lub też truskawkach i ananasach.

Ciekawą alternatywę dla słodkich koktajli z truskawkami stanowią warzywne dodatki. Tutaj to właśnie zielone składniki odgrywają główną rolę w napoju, zaś owoce pełnią rolę cukru, poprawiając smak i konsystencję. Najpopularniejsze są mieszanki z sałatą maślaną oraz jarmużem – są docenianie ze względu na swoją lekkość i bogactwo wartości odżywczych. Dla osób poszukujących nowych smaków polecamy koktajle z truskawkami i surowym brokułem lub z botwiną i młodymi buraczkami.

Zobacz także: Koktajl jarmużowy z truskawkami

Placek owsiany z truskawkami

Oto przepis na szybki deser z truskawkami, który bazuje na kilku prostych składnikach: dwie szklanki mąki pszennej oraz płatków owsianych błyskawicznych mieszamy z rozpuszczoną kostką masła oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Całość mieszamy do otrzymania konsystencji kruszonki, na którą kładziemy przekrojone na pół i oprószone w mące ziemniaczanej truskawki. Ciasto pieczemy w temperaturze około 170 stopni w opcji termoobiegu do pozyskania złotego koloru. Trwa to około 40-50 minut. Truskawkowe ciasto podajemy z dodatkiem cukru pudru oraz kleksem z bitej śmietany.

Przeczytaj też:  Praca przedstawiciela handlowego, czyli miejsce, gdzie ponadprzeciętne zarobki naprawdę są możliwe

Chcesz poznać inne, nietypowe dania i desery z truskawkami, takie jak owocowe sushi, truskawkową pizzę ze szparagami czy też kolorowy pudding chia? Wszystkie przepisy znajdziesz na stronie Akademii Smaku!

Tagged