Prawdopodobnie nie ma lepszych i bardziej aromatycznych owoców niż nasze polskie, słodkie truskawki. Sezon na nie jest stosunkowo krótki, trwa około dwóch miesięcy, dlatego warto je wykorzystać pod każdym względem: zarówno do słodkich wypieków, jako dodatek do obiadów oraz owocowych szejków i kompotów. Przedstawiamy najlepsze przepisy na truskawki: desery z mascarpone, koktajle oraz szybkie wypieki.
Nasz kraj zajmuje ósme miejsce na świecie pod względem produkcji truskawek. I chociaż w Polsce uprawia się krzaki owocujące od początku kwietnia aż do końca października, to najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne owoce można kupić w czerwcu i w lipcu. Warto wykorzystać te letnie miesiące do przygotowania lekkich deserów z truskawkami w roli głównej.
Deser z truskawkami – inspiracje na słodko i wytrawnie
Co można zrobić z truskawek? Niemal wszystko! Począwszy od prostych owoców zapiekanych pod maślaną kruszonką, truskawkowych drożdżówek, słodkich bez typu Pavlova czy też do bardziej wykwintnych i wymagających czasu deserów: brownie z musem truskawkowym, czekoladowego tortu owocowego, ciasta migdałowego z kremem truskawkowym lub tortów lodowych.
Desery z truskawkami to nie jedyne, co można przygotować z tych owoców. Świetnie pasują także w roli dania obiadowego, podane z makaronem lub ryżem na ciepło, do naleśników z białym serem, jako nadzienie do pierogów oraz składnik warzywno-owocowych sałatek.
Owoce sprawdzą się jako baza dla różnego rodzaju napoi: babcinych kompotów, mlecznych szejków, owocowych koktajli czy też gęstych smoothie. Nowością jest połączenie truskawek i warzyw, na przykład w postaci koktajlu truskawkowo-jarmużowego lub też z dodatkiem surowego brokułu.
Desery z mascarpone i truskawkami
Klasyczne desery z truskawkami i mascarpone można podawać w formie tradycyjnego ciasta przełożonego lekkim kremem lub też w nowoczesnej formie – w dużych filiżankach i czarkach.
Najprościej jest przygotować ciasto ucierane (na bazie jajek, oleju, mąki, cukru oraz owoców), które następnie przekładamy masą na bazie śmietanki 30% i serka mascarpone. Całość ozdabiamy przekrojonymi na pół owocami. Nieco więcej uwagi musimy poświęcić tortom: osobno pieczemy biszkopt, który przekładamy masą z białej czekolady i śmietanki kremówki oraz frużeliną truskawkową.
W przypadku pojedynczych deserów z truskawkami i mascarpone, które serwujemy w różnego rodzaju szkłach, wystarczy umiejętnie dobrać pozostałe dodatki. Podstawę takiego smakołyku stanowi krem z włoskiego serka, owoców oraz cukru pudru. Tak przygotowaną masę łączymy warstwowo z bakaliami oraz kruszonkami, ozdabiając listkami świeżej mięty lub bazylii.
Bardzo efektownie prezentuje się sernik na zimno z owocami – wystarczy zmielić trzykrotnie biały twaróg, wymieszać go z serkiem waniliowym oraz cukrem pudrem. Na dno szklanki układamy pokruszone ciasteczka owsiane, następnie porcję masy serowej oraz kremu z truskawkami i mascarpone. Tworzymy 3-4 warstwy, które wykańczamy listkami świeżej mięty lub odrobiną startej czekolady.
Krem truskawkowy z mascarpone można podać w formie mrożonego deseru – wystarczy schłodzone składniki zmiksować, przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Ważne, aby podczas chłodzenia, co pół godziny całość wymieszać – w ten sposób pozbywamy się kryształków lodu.
Dla dorosłych na deser polecamy truskawkową granitę – kilogram truskawek blendujemy z 200 gramami drobnego cukru oraz 250 ml półsłodkiego wina i sokiem z połówki cytryny. Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i chłodzimy w zamrażarce. Co pół godziny rozbijamy ją widelcem, otrzymując w ten sposób konsystencję pokruszonego lodu.
Zobacz także: Deser z truskawkami i mascarpone
Koktajl z truskawkami
Dobrze przygotowany koktajl z truskawkami jest lekki, owocowy oraz pozbawiony cukru. To ważne zwłaszcza w diecie osób, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność. Słodkość wynika z obecności naturalnego cukru w owocach, które są soczyste i wyjątkowo aromatyczne.
Z drugiej strony tak przygotowany napój stanowi świetny pomysł na przemycenie w diecie dziecka nabiału w postaci kefiru, maślanek oraz naturalnych jogurtów, za którymi najmłodsi z reguły nie przepadają. Koktajl z truskawkami przygotowuje się w zaledwie kilka minut – wystarczy w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i je zmiksować. W upalne, gorące dni można dodać kilka kostek lodu.
Najprościej można przygotować kompot – wystarczy doprowadzić do wrzenia owoce i w razie potrzeby lekko je posłodzić. Z kolei truskawkowe lassi uzyskamy dzięki połączeniu truskawek, kefiru, mleczka kokosowego oraz odrobiny miodu. Ma formę płynnego napoju, w połączeniu z odrobiną mięty doskonale gasi pragnienie.
Mleczne szejki truskawkowe uzyskamy dzięki połączeniu owoców i mleka lub też lodów śmietankowych. Gęste smoothie truskawkowe bazują głównie na owocach, na przykład truskawkach oraz bananach, truskawkach i rabarbarze lub też truskawkach i ananasach.
Ciekawą alternatywę dla słodkich koktajli z truskawkami stanowią warzywne dodatki. Tutaj to właśnie zielone składniki odgrywają główną rolę w napoju, zaś owoce pełnią rolę cukru, poprawiając smak i konsystencję. Najpopularniejsze są mieszanki z sałatą maślaną oraz jarmużem – są docenianie ze względu na swoją lekkość i bogactwo wartości odżywczych. Dla osób poszukujących nowych smaków polecamy koktajle z truskawkami i surowym brokułem lub z botwiną i młodymi buraczkami.
Zobacz także: Koktajl jarmużowy z truskawkami
Placek owsiany z truskawkami
Oto przepis na szybki deser z truskawkami, który bazuje na kilku prostych składnikach: dwie szklanki mąki pszennej oraz płatków owsianych błyskawicznych mieszamy z rozpuszczoną kostką masła oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Całość mieszamy do otrzymania konsystencji kruszonki, na którą kładziemy przekrojone na pół i oprószone w mące ziemniaczanej truskawki. Ciasto pieczemy w temperaturze około 170 stopni w opcji termoobiegu do pozyskania złotego koloru. Trwa to około 40-50 minut. Truskawkowe ciasto podajemy z dodatkiem cukru pudru oraz kleksem z bitej śmietany.
Chcesz poznać inne, nietypowe dania i desery z truskawkami, takie jak owocowe sushi, truskawkową pizzę ze szparagami czy też kolorowy pudding chia? Wszystkie przepisy znajdziesz na stronie Akademii Smaku!