Chorizo jest rodzajem kiełbasy hiszpańskiej. Często znaleźć je można na półkach w supermarketach. Najczęściej są dostępne w ramach bardzo często organizowanych tygodni tematycznych. Jak ta kiełbaska smakuje? Z czym ją podawać?
Definicja
Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska. Przygotowywane jest z wieprzowiny – z mięsa, jak i także z tłuszczu, a do tego ze słodkiej oraz pikantnej papryczki oraz soli. Zależnie od tego, która przeważa papryka, kiełbaski chorizo mogą mieć przeróżną ostrość. Używane dodatki to oregano, czosnek oraz brandy. Chorizo jest kiełbasą, która nabywa długo swojego bardzo charakterystycznego smaku oraz zapachy. Przez kilka tygodniu się ją suszy. Przez ten proces staje się kwaskowata lekko.
Do czego pasują kiełbaski chorizo?
Na pewno wiele osób się zastanawia jak zrobić kiełbaski chorizo, aby móc zachować ich wyjątkowy smak, prawda? Warto ja wykorzystać do tapas, a więc do przekąsek w stylu hiszpańskim. Kiełbaski chorizo są doskonałym pomysłem na przyjęcia. Możemy podawać ją pokrojoną w plasterki obok suszonych pomidorów, oliwek, kaparów, świeżego pieczywa czy też koziego sera. Serwujmy je z dobrej jakości oliwą z oliwek do maczania chlebka. Z takich właśnie składników przygotować można także innego rodzaju przekąski. Mowa tutaj o grzankach z żółtego sera, minikanapkach czy też koreczków z żółtym serem oraz właśnie kiełbaską chorizo.
Przepisy
Chorizo również będzie dodatkiem doskonałym do jajecznicy czy też do omletu. Do jajecznicy możemy ją podać z pokrojoną, jak i także podsmażoną w taki sam sposób jak po prostu zwykłą kiełbasę. Na pewno sprawi, że danie to będzie miało naprawdę ciekawy, jak i także zupełnie inny smak. Wypróbujmy także przepis na omlet z chorizo.
Do przygotowania jednego omleta będziemy potrzebować: trzech jajek, kiełbaskę chorizo, ugotowaną czerwoną fasolę czy też fasolę z puszki, pół papryki słodkiej, połowę cebuli, mięsisty pomidor, oliwę oraz sól, chili i pieprz. Musimy przygotować dwie miski. Jedną mniejszą, a drugą większą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do małej miski, a białka do dużej miski. Białka ubijamy. Następnie do białek dodajemy żółtek, łyżkę oliwy oraz soli.
Cebulę kroimy w piórka,a następnie należy ją podsmażyć. Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię oraz podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę oraz fasolę. Całość doprawiamy i smażymy.
Gwarantujemy, że danie to będzie smakowało całej naszej rodzinie. Nadaje się w zasadzie na każdy posiłek, a na dodatek jest łatwe w przygotowaniu.