Dieta ketogeniczna przepisy – co musimy o niej wiedzieć?

Dieta ketogeniczna przepisy to tak naprawdę dieta wysokotłuszczowa oraz także niskowęglowodanowa. Podczas stosowania jej tłuszcz stanowi większość energii dostarczanej naszemu organizmowi. Jak przeprowadzić prawidłowo dietę ketogenną? Jakich eektów możemy się spodziewać? Tego wszystkiego się już wkrótce dowiemy.

Genialne efekty

Dieta ketogeniczna przepisy naprawdę nas zachęca. Jednak jeszcze bardziej zachęcające są efekty. Zacznijmy jednak od początku dieta ketogeniczna nie była początkowo stosowana w celu utraty wagi, a tak naprawdę w żywieniu dzieci, które są chore na padaczkę lekooporną czy też rzadkie schorzenia genetyczne czy też metaboliczne. Obecnie dieta ta jest także stosowana przez sportowców. Taki sposób odżywiania nam gwarantuje bardzo zdrową redukcję masy ciała. Jest to jeden kilogram na tydzień. Jednak pamiętajmy, że ketogenicznej diety nie mogą stosować osoby z problemami trzustki, wątroby czy też nerek.

Co możemy jeść?

Stosując ketogenną dietę ograniczać należy spożywanie węglowodanów do pięćdziesięciu gramów dziennie. Najlepiej przyjmować je pod postacią chociażby warzyw, które dostarczą jednocześnie nam witamin oraz minerałów. Dzienniki limit węglowodanów wyczerpać można spożyciem chociażby dwóch kromek pieczywa razowego. Produkty, które dostarczają tłuszczów w ketogenicznej diecie, powinny być bardzo zróżnicowane. Niedobrym pomysłem jest bazowanie jedynie na zwierzęcych tłuszczach. Tłuszcze zdrowe znajdziemy nie tylko w rybach oraz mięsie, ale także oliwie z oliwek, orzechach, oleju lnianym czy też awokado oraz nasionach i pestkach.

Warto zapoznać się z przykładowym jadłospisem. Na śniadanie możemy zjeść śmiało jajecznicę z trzech jaj oraz tost pełnoziarnisty. Na przekąskę zjedźmy około dwudziestu migdałów. Na obiadek zjedźmy sobie krewetki z sałatką na przykład z pomidorków koktajlowych oraz awokado. Okazuje się, że możemy także sobie pozwolić na deser w formie jogurtu naturalnego półtłustego z dwiema łyżkami amerykańskich borówek. Na przekąskę możemy spożyć dwa krakersy razowe posmarowane twarożkiem oraz krewetkami. Na kolację zaserwujmy sobie dorsza w sobie kaparowym, brokułami oraz fasolką szparagową.

Musimy przyznać, że powyższe dania są bardzo pyszne i zapowiadają się naprawdę genialnie. W ogóle nie są to dania, które kojarzą się nam z dietą. Wręcz przeciwnie. Jedzenia jest naprawdę sporo i będziemy pozytywnie zaskoczeni. Profesjonalny jadłospis będzie nam trudno ułożyć. W związku z tym warto się skusić na wizytę u dietetyka profesjonalnego.