Gdzie przechowywać wino?

Nawet najdroższe wino może stracić swoje walory smakowe i zapachowe, jeśli jest niewłaściwie przechowywane. Dlatego, jeżeli lubisz mieć w domu kilka butelek czekających na specjalną okazję, sprawdź, jaka temperatura i wilgotność służą winu. Warto jednak pamiętać, że nie każde wino nadaje się do starzenia. Niektóre, np. Vinho verde, najdoskonalej smakuje wkrótce po zabutelkowaniu.

Piwnica na wino – jaka powinna być wilgotność?

Optymalne warunki dla wina panują w piwniczce o wilgoci powietrza 70-80%. Wilgoć jest istotna za względu na zapobieganie wysychaniu korka. Suchy klimat może również przyśpieszać naturalne procesy dojrzewania wina, co negatywnie wpływa na ich smak. Dlatego lepiej, żeby pomieszczenie było za wilgotne niż za suche.   

Piwnica na wino – jaka powinna być temperatura?

Pożądana temperatura piwnicy na wino zależy od rodzaju przechowywanego wina. Jednak najbezpieczniej jest trzymać swoje trunki w pomieszczeniu o 11 – 18 stopniach C. Niższe temperatury mogą nawet sprawić, że ciśnienie rozsadzi butelkę, za to nadmierne ciepło spowoduje powtórną fermentację lub przyśpieszy dojrzewanie wina, nie pozwalając mu nabrać pełni smaku i aromatu.   

Temperatura powinna też być stała, w przeciwnym razie zmiana ciśnienia w butelce rozszczelnia korek.  

Najchłodniej powinny mieć wina musujące. Czują się najlepiej w 6 – 9°C. Nieco cieplej powinny mieć wina różowe: 9 -10°C. Białe natomiast przechowuj w 10 – 15°C. Wreszcie wina czerwone leżakują najchętniej w 15-18°C.  

Piwnica na wino – jakie powinno być światło?

Ani światło słoneczne, ani sztuczne nie sprzyjają dojrzewaniu wina. Warto przechowywać je w ciemności, ponieważ w zetknięciu z promieniowaniem, wino może produkować związki siarki. UV powoduje też pochłanianie tlenu, co z kolei pogarszać smak i aromat wina.

Piwnica na wino – jakie powinno być ułożenie butelek?

Wino powinno leżakować nie tylko podczas pierwszych faz dojrzewania. Przechowywanie go w pozycji poziomej pozwala utrzymać odpowiednie nawilżenie korka. Jeśli korzystasz ze stojaka na wino w piwnicy, czerwone wina umieść na wyższych półkach, a białe blisko ziemi.

Co zamiast piwnicy na wino?

Zapachy w pomieszczeniu mogą wpływać na smak wina, ponieważ korek nie jest zupełnie szczelny. Dlatego wino należy trzymać w miejscu pozbawionym innych produktów spożywczych. Nie wkładajmy go więc do lodówki, chyba że na parę godzin przed podaniem.

Nie każdy może sobie pozwolić na przechowywanie wina w specjalnej piwniczce. Jest jednak rozwiązanie. Odpowiednie warunki zapewni Twoim specjalnym trunkom chłodziarka do wina. Od lodówki różnią ją specjalne amortyzatory, zabezpieczające wino przed drganiem agregatów. Przyciemniane szyby nie dopuszczają światła, a funkcja odrębnej regulacji temperatury w poszczególnych strefach pozwala zadbać o potrzeby różnych gatunków wina. 

Tagged