Gofry kwestia smaku – zróbmy przepyszne gofry w swoim domu

Gofry kto ich nie lubi? Jedni z nas wolą gofry z bitą śmietaną, inni z czekoladą, a jeszcze inni bez żadnych dodatków. Jadamy je rzadko, ponieważ uznajmy, że nie są zdrowe. Jednak czy oby na pewno tak jest? Okazuje się, że dzięki przepisom gofry kwestia smaku możemy we własnym domu przygotować smaczne i ….. naprawdę zdrowe. Poznajmy szczegóły.

Przekąska idealna

Gofry kwestia smaku to przekąska idealna. Gofry są chrupiące z zewnątrz, ale w środku są miękkie. Stanowią one doskonały nośnik dla wszelkich dodatków smakowitych. Znakomicie się sprawdzają w wakacje, ale możemy je jadać nawet zimą chociażby u siebie w domu. Chcemy jeść gofry, ale jednocześnie jeść lekko. Okazuje się, że połączenie to jak najbardziej jest możliwe.

Gofry z komosy ryżowej

Warto zastąpić białą nisko glikemiczną mąkę mąką z komosy ryżowej oraz odżywkę białkową. Najlepiej użyć tej w bezsmakowym wariancie. Do ciasta dodajemy niesłodzony jabłkowy mus zamiast oleju oraz substytuty cukru. Przepis ten ma mniej węglowodanów, tłuszczu i cukru niż większość odmian tradycyjnych gofrów. A dzięki ryżowej komosie i białku w proszku ma o wiele wyższą zawartość białka.

Jeśli nie przepadamy za białkiem w proszku, to spróbujmy zastąpić je mąką kokosową lub mąką migdałową. Aby móc uzyskać dodatkowy smakowy walor, dodaj szczyptę naturalnego niesłodzonego kakao. Możemy również dodać trochę mielonego lnianego siemienia, jeśli chcemy zwiększyć u siebie spożycie kwasów omega-3.

Kolejna świetna propozycja – gofry cynamonowo-jabłkowe

Mączka z lnianego siemienia tudzież siemię lniane mielone to produkty, które są wypełnione błonnikiem, jak i także zdrowymi kwasami omega-3. Kwasy tłuszczowe zmniejszają znacznie ryzyko cukrzycy drugiego typu. Wykorzystajmy jajka oraz mąkę migdałową.

Te właśnie gofry zawierają cynamon, który, jak wykazały pewnego rodzaju badania, może poprawić znacznie odporność na insulinę. Jabłka starte dodają gofrom nie tylko słodyczy naturalnej, ale także je uzupełniają w błonnik rozpuszczalny, który poprawić może sam poziom cholesterolu.

Jak widać gofry możemy zrobić we własnym domu i będą to gofry zdrowe. Nie namawiamy jednak, aby zrezygnować z gofrów z bitą śmietaną, które są wprost przepyszne. Jednak codziennie nie zaleca się jeść takiej bomby kalorycznej. Jest to naprawdę ilość kalorii odpowiadająca pożywnemu i sporemu posiłkowi. Gofra zjemy ze smakiem, ale po godzinie jesteśmy znów głodni. Tym samym znów sięgniemy po coś do jedzenia, aż w końcu się najemy. Każdy musi odżywiać się w sposób przemyślany oraz rozsądny.