Jak oraz z czym pić brandy?

Brandy to nic innego jak destylat wysokoprocentowy wina głównie gronowego, chociaż może być równie dobrze destylowana z owocowych win. Po procesie destylacji jest rozlewana do beczek oraz w nich postarzana.

Jak poprawnie pić brandy?

To jak spożywa się nasze ulubione alkohole zależeć powinno jedynie od naszych upodobań oraz smakowych preferencji. Jednak spożywając tak wyśmienite trunki warto znać sposób ich tradycyjnego serwowania. Powinniśmy ją serwować po posiłku głównym, w pokojowej temperaturze, w koniakówce, w towarzystwie czekolady gorzkiej, pomarańczy, orzechów oraz espresso. Pamiętajmy, że także z brandy bardzo się lubi cygaro.

Klasycznie oraz wytwornie

Wiele osób jednak zastanawia się z czym pić brandy? Zgodnie z tradycją brandy serwowana jest saute, a więc bez żadnych dodatków. Maksymalnie szklankę wypełniamy do ¼ wysokości. Popijamy ją malutkimi łyczkami rozprowadzają trunek delikatnie po całym języku, jednocześnie delektują się jego smakowym bukietem. Niektórzy z koneserów proszą nawet o ogrzanie szkła przed podaniem. Pamiętać jednak należy, że ogrzanie zbytnie trudno prowadzić będzie do ulatniania intensywniejszego oparów alkoholu, co jest jednak niewskazane.

Rodzaj szkła

Brandy jest serwowane w szkle o typie snifter lub też w bardzo podobnych koniakówkach. Jest to rodzaj szklanki pękatej z krótką nóżką. Umożliwia ona nam ogrzewanie trunku dłonią oraz także raczenia się jego przepięknym aromatem.

A kiedy w ogóle sięgamy po brandy? Brandy podaje się po prostu jako digestif, a więc bezpośrednio po posiłku. Tak postępujemy, ponieważ mamy na celu znacznie pobudzenie trawiennych procesów.

Popularne dodatki do brandy

Bez dwóch zdań brandy się komponuje najlepiej w towarzystwie zarówno gorzkiej czekolady, jak i także pomarańczy. Możemy ją także podawać jako dodatek do deserów oraz do lodów. Nadaje się również do mocnej czarnej kawy czy też do cygara (jeśli ktoś lubi sobie popalić). Przyprawy, które się idealnie komponują z brandy to wanilia, cynamon, goździki, imbir, gwiazdki anyżu. Niestety te ostatnie są trudne w zakupie. Najlepiej od razu szukać tego składnika w dużych sklepach, ale także nie mamy gwarancji, że uda się ten produkt zakupić. Nie jest to taki popularny produkt. Jednak nie jest on oczywiście koniecznym dodatkiem.

Za to z innymi składniki pasującymi do brandy oraz z samym brandy nie będziemy mieli kompletnie żadnego problemu. Warto czasem posmakować innych alkoholi, które są naprawdę dobre i ich smakiem można się delektować oraz rozkoszować.