Jak rozpoznać najlepszy kebab w Warszawie?

Kebab to przysmak lubiany przez większość osób. Wiele osób zastanawia się jaki powinien być najlepszy kebab? Odpowiedź ta jest troszkę karkołomna. Wszystko dlatego, że każda osoba ma nieco inny gust. Każdy coś innego lubi i ma jednocześnie inne wymagania. Każdy także lubi innego rodzaju formę kebaba. Przybliżmy sobie ten temat i zastanówmy się jaki jest najlepszy kebab w Warszawie?

Najważniejsze jest mięsko

Oczywiście, aby wyróżnić najlepszy kebab w Warszawie musimy zacząć od analizy mięsa. Bez dwóch zdań właśnie mięso jest najważniejszym elementem. Najczęściej jest to baranina, cielęcina, wołowina oraz także mięso drobiowe. Ważne także jest dla nas, czy mięso jest skrojone świeżo, czy też wyjmowane jest ono z podgrzewanego pojemniczka. Nie ukrywamy, że najlepiej smakuje mięsko świeżo skrojone. Musi być lekko chrupiące oraz musi być także w pięknym kolorze. To z pojemniczka jest już rozgotowane oraz zdecydowanie mniej przyjemne w konsumpcji. Ważny jest także smak mięsa oraz kwestia tego czy nie jest przesuszone.

Bułka, pita i tortilla

Kolejne kryterium to tortilla, bułka czy też pita. Bułka na pewno powinna być niezwykle chrupiąca oraz oczywiście wytrzymała. Bowiem najgorsza jest bułka, która pod wpływem sosu staje się miękka oraz po prostu się rozwala. Okazuje się, że do kebaba dostępne są bułki specjalne. Są to bułki oryginalne, które są bardzo duże oraz zdecydowanie charakteryzują się dużo lepszą jakością. Ponadto na bułkach znaleźć możemy ziarenka sezamu oraz właśnie bułki te nam najbardziej smakują.

Tortilla bardzo podobnie jak bułka musi być wytrzymała. Ważna jest także jej grubość, jak i także stopień wypieczenia o ile można tak to nazwać. Tortille są dosyć podobne oraz różnią się szczególnie wielkością.

Pita z kolei jest najtrudniejsza w ocenie, ponieważ rzadziej dostępna jest w kebabowniach. Powinna także być wytrzymała oraz chrupiące.

Nie bez znaczenia także są sosy. Tutaj komplikuje się nieco sytuacja, ponieważ co lokal to mamy dostępne sosy. Zdarza się oczywiście, że są to sosy standardowe, na przykład sos ostry, sos łagodny czy też sos czosnkowy. Jednak smakują one zupełnie inaczej w każdym lokalu. Nie wiemy czego możemy się spodziewać. Także różnie bywa z poziomem ostrości. Dlatego w sosach cenimy sobie, czy są one wykonywane w sposób samodzielny czy też kupowane w dużych wiadrach. Ważna jest także ilość sosu w kebabie oraz jego świeżość.

Na pewno każdy z nas ma swojego ulubionego kebaba w stolicy i nie tylko. Skoro mamy już punkt gastronomiczny sprawdzony, to nie mamy ochoty na zmiany oraz dalsze poszukiwania.

Dodaj komentarz