Kwestia smaku sałatka – idealna na święta Wielkanocne

Wielkanoc się zbliża wielkimi krokami. Pora uzgodnić menu oraz przygotować się do realizacji poszczególnych dań. Część z nich możemy wykonać dzień wcześniej, jak na przykład jakieś faszerowane jajeczka, żurek czy też mazurek, a pozostałe lepiej będzie zrobić na świeżo. Takim właśnie elementem naszego świątecznego menu będzie kwestia smaku sałatka na Wielkanoc. Kończą nam się pomysły, a więc poszukujemy inspiracji w sieci. Jest to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.

Jaka sałatka nadaje się na wielkanocny stół?

Zależy nam na tym, aby wielkanocny stół był zastawiony w pełni. Nie może być tak, aby nasi goście nie mieli czym się poczęstować. Nie możemy dopuścić do takiej sytuacji. Powinniśmy także jako gospodarze zapewnić gościom nie tylko syte i ciężkie danie. Co jak co, ale potrawy na Wielkanoc są w większości ciężkie. Majonez na jajkach, kaloryczny mazurek, a później jeszcze roladki chrzanowe to strzał w kolano. Nasz żołądek może tego nie przeżyć. Warto dla gości przygotować także coś lekkiego. Idealna będzie sałatka. Mamy już dosyć sałatek, które znamy i w kółko powtarzamy na wszystkich możliwych imprezach. Poszukajmy w sieci inspiracji. Kwestia smaku sałatka to dobry pomysł na inspiracje. Warto postawić na coś kolorowego, ponieważ Wielkanoc to wiosna, a wiosna to masa kolorów.

Jeśli chodzi o odpowiednie sałatki na wielkanocny stół to warto postawić na sałatki warstwowe. Wiosenne sałatki warstwowe są dobrym pomysłem. Nie tylko świetne smakują, ale do tego pięknie się prezentują. Możemy wykonać sałatkę warstwową z łososia, szczypiorku, pomidorów, jajek, majonezu oraz kukurydzy. Wszystkie składniki tej sałatki są w innych kolorach. Dzięki temu możemy się pokusić o pięknie wyeksponowane warstwy.

Lekka sałatka z rukolą

Poza sałatką z majonezem powinniśmy pomyśleć o czymś bardziej lekkim. Świetnie sprawdza się chociażby sałatka z rukolą oraz innymi świeżymi warzywami. Sałatka z rukolą jest świetnym dodatkiem do wędliny. Jest lekka, a co za tym idzie jesteśmy w stanie ją jeść bez opamiętania i możemy ją pogodzić ze skosztowaniem innych przepysznych potraw.

Nie powinniśmy przesadzać z ilością jedzenia na świątecznym stole. Gdy przygotujemy zbyt wiele, to musimy wiedzieć, że możemy niestety wiele potraw wyrzucić. W związku z tym zachowajmy zdrowy rozsądek. W innym wypadku naprawdę możemy nie zjeść wszystkiego i być zmuszonym wyrzucić wszystko. Wiemy nie od dzisiaj, że jedzenia nie powinniśmy wyrzucać. Jest to zachowanie naganne. Nie powinniśmy także dzieciom dawać złego przykładu.