Mrożone dania gotowe – szybki obiad dla w upalne dni

W ciepłe, a nawet upalne dni lata uciekamy przed przygotowywaniem posiłków, zwłaszcza tych do zjedzenia na ciepło. Nie da się jednak ukryć, że jedzenie jest nam niezbędne do funkcjonowania. Pomimo gorąca i tak musimy coś zjeść. Idealnym rozwiązaniem w takich momentach są mrożone dania gotowe, które można przygotować w bardzo krótkim czasie. Jedyne co tak naprawdę nam potrzebne do ich  przyrządzenia jest urządzenie, które nam je podgrzeje. Szybkie i proste dania gotowe to właśnie to, czego szukasz!

Gotowe dania mrożone

Zawartość opakowania to kompletne danie, które wystarczy tylko podgrzać. Bogata kompozycja składników sprosta wymaganiom niejednego konsumenta. Mrożone dania gotowe są tak skomponowane, by zaspokoić głód i dostarczyć niezbędnych składników do organizmu. Gotowe dania to świetne rozwiązanie przede wszystkim dla osób, które nie mają czasu gotować (zwłaszcza w upalne dni lata). Dania mrożone od Poltino to przede wszystkim dania dla każdego:

  • Dla zwolenników mięsa – apetyczne i zdrowe gryczotto z kurczakiem lub kebab z warzywami.
  • Dla zwolenników makaronów – gnocchi z sosem śmietanowym i pomidorkami koktajlowymi, penne ze szpinakiem w sosie serowym oraz tortellini z warzywami i sosem pieczarkowym.

Na rynku pojawia się coraz więcej różnorodnych gotowych dań. Producenci, chcąc sprostać wymaganiom konsumentów, tworzą coraz bardziej wykwintne dania mrożone. W sklepach i u producentów (np. Poltino, FRoSTA) możemy spotkać dania kuchni orientalnej – Nasi Goreng, Asian Wok with Chicken czy dedykowane wegetarianom i weganom – Wok Mango Curry, Chili con Quinoa. Dla każdego coś pysznego!

Każde z wymienionych dań gotowych przygotowywane są bezpośrednio po zbiorach i poddane mrożeniu w bardzo krótkim odstępie czasu. Dzięki temu mrożone dania gotowe zachowują składniki odżywcze i witaminy. Zawartość opakowania jest szczelnie zamknięta i nie powoduje przechodzenia zapachów między innymi mrożonymi produktami.

Przygotowanie mrożonych dań gotowych

Przygotowanie-dań-mrożonych

Dania mrożone to przede wszystkim szybki i prosty sposób na przygotowanie ciepłego posiłku w upalne dni. Jak już zostało wspomniane, do przyrządzenia dań mrożonych potrzebne jest jedynie urządzenie do jego podgrzania. Jego wybór tak naprawdę będzie zależny tylko od naszych preferencji (chyba że producent na opakowaniu wskazuje tylko jeden właściwy sposób przygotowania).

W większości przypadków przygotowanie (gotowanie) dania ogranicza się do wrzucenia na patelnię i podgrzewania przez około 8 min na stosunkowo niedużym ogniu. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

Warto zaznaczyć, że bez względu na to, czy w opakowaniu jest kurczak, makaron, czy warzywa, nie należy go rozmrażać przed podgrzewaniem. Może to spowodować rozpadnięcie się składników i utratę walorów zarówno wizualnych, jak i smakowych.

Gotowe dania mrożone swój wyjątkowy smak zawdzięczają specjalnie skomponowanym mieszankom przypraw. Idealnie dobrane wzmacniają smak mrożonki.

Dania-przygotowywane-na-patelni

Gotowe dania – przechowywanie

Dania mrożone można z powodzeniem przechowywać przez dłuższy czas bez obawy o utratę walorów smakowych. Mrożonki można bez problemu zakupić wcześniej i mieć je w swojej zamrażarce. W każdej chwili będą gotowe do przyrządzania i spożycia.

Jak każde gotowe mrożonki można modyfikować według własnych upodobań. Do dań makaronowych z powodzeniem można dodać podsmażonego kurczaka czy inne warzywa. Ważnym atutem dań mrożonych od wymienionych firm jest to, że nie zawierają oleju palmowego i konserwantów. Dzięki temu są zdrowe dla naszego organizmu.

Podsumowanie

Smaczne-dania-mrożone

Prosty skład, bogaty smak i aromat – to podstawowe cechy gotowych dań mrożonych. Stanowią źródło niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdzą się przede wszystkim w upalne dni, kiedy o gotowaniu nawet nie chce się myśleć. Gotowe dania pozwalają na dużą oszczędność czasu.

Przed wrzuceniem dania na patelnię lub odgrzaniem w mikrofalówce warto przeczytać skład i sposób przyrządzenia. Pozwoli to na uniknięcie błędów podczas przygotowywania oraz w razie potrzeby przygotowanie swoich indywidualnych dodatków do dania.

Tagged