Placuszki z cukinii kwestia smaku – poznajmy przepis

Placuszki z cukinii kwestia smaku są naprawdę świetnym przepisem, który chętnie wypróbujemy w naszym domu. Placuszki nadają się świetnie jako dodatek do głównych dań, na przykład do gulaszu lub też jako danie samodzielnie na przykład z sosem tzatziki lub też sosem pieczarkowym. Musimy przyznać, że już leci nam ślinka.

Jakich składników potrzebujemy?

Jeśli nigdy nie robiliśmy tego zdania, to najrozsądniej byłoby się oprzeć na sprawdzonym przepisie. Takim przepisem bez wątpienia są placuszki z cukinii kwestia smaku.

Zanim przejdziemy do gotowania, to musimy zakupić wszystkie potrzebne nam składniki. A jakich składników będziemy w tym przypadku potrzebować? Na około dziesięć sztuk placuszków będziemy potrzebować następujących składników: trzech łyżek mąki pszennej, jedno jajko, dwie łyżki mleka, trzysta gramów cukinii, ¼ niedużej cebuli, jedną łyżkę koperku bądź też świeżych ziół ewentualnie natkę pietruszki oraz oliwę bądź olej roślinny.

Przygotowanie

Gdy mamy już wszystkie potrzebne nam składniki to możemy przejść do przygotowywania dania. W pierwszej kolejności mąkę wsypujemy do miski oraz mieszamy ze szczyptą soli, zmielonym świeżo pieprzem, a następnie z jajkiem roztrzepanym (najlepiej przy pomocy rózgi). Wlewamy mleko oraz całość należy wymieszać na ciasto jednolite.

Kolejny krok kto to odważnie potrzebnej ilości cukinii. Pamiętajmy, że nie może jej być ani troszkę więcej. Umyjmy, osuszymy, odcinamy końce oraz ścieramy na dużych oczkach tarki. Taką samą czynność wykonujemy z cebulę. Po starciu cebulę oraz cukinię delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.

Cukinię oraz cebule wraz z posiekaną zieleniną dodajemy do ciasta oraz mieszamy z łyżką. Następnie pozostaje nam już tylko smażenie. Rozgrzewamy dokładnie patelnię oliwą czy też olejem. Nakładamy koniecznie ciasta po łyżce (w żadnym wypadku nie więcej) masy oraz placuszki smażyć przez jakieś dwie do trzech minut

Gdy będą one zrumienione ładnie, to przewróćmy na drugą stronę oraz w dalszym ciągu smażmy jeszcze przez jakieś dwie minuty.

A jak podawać przygotowane już placuszki z cukinii? Może to być samodzielna przekąska czy też dodatek do głównych dań. Może to być na przykład dodatek do gulaszy. Placuszki nadają się idealnie z sosem grzybowym, sosem pieczarkowym, sosem pomidorowym, śmietaną, sosem kurkowym czy też sosem tzatziki. Jak widzimy możliwości jest naprawdę sporo. Możemy zatem często jeść placuszki, a podawać je pod bardzo różnymi postaciami. Dzięki temu mamy do czynienia z całkiem innymi doznaniami kulinarnymi.