Przepis na podpiwek – napój idealny na letnie dni

Kiedy w sklepach nie było jeszcze coca-coli oraz setek innych napoi gazowanych, a szczytem luksusu była potwornie słodka, czerwona oranżada, na polskich stołach królował podpiwek. Ten niesłusznie zapomniany napój, idealnie sprawdza się w upalne dni. Do tego jest smaczny, zdrowy oraz bardzo łatwy w przygotowaniu. Poznaj przepis na domowy podpiwek.

Podpiwek — orzeźwiający napój na letnie dni

Tradycyjnie podpiwek robiony był z prażonych ziaren jęczmienia lub mąki słodowej z dodatkiem niewielkiej ilości cukru oraz chmielu. Dawniej był bardzo popularny na wsiach, wyrabiano go szczególnie w czasie żniw. Na pańskich stołach raczej nie gościł. Podpiwek zawsze był traktowany jako napój pośledni – ni to piwo, ni to kwas chlebowy z niewielką ilością alkoholu.

Podpiwek ma ciemny miodowy kolor i słodki smak z nutą goryczki, którą zapewniają szyszki chmielu, a dzięki dodatkowi drożdży jest lekko gazowany. Podobnie jak piwo ma delikatną goryczkę, doskonale gaszącą pragnienie i delikatnie „bąbelkuje”, podobnie jak piwo tworząc obfitą piankę. Podpiwek nie ma też tak wysokiej, jak piwo zawartości alkoholu (ilości są podobne do tych występujących np. w domowym kefirze, czyli znikome, maksymalnie ok. 0,5%), dlatego mogą go spożywać także dzieci czy kobiety ciężarne lub karmiące (zwłaszcza ten świeży, „młody” podpiwek).

Podpiwek nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą składa się wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów, czy sztucznych dodatków. Bogaty jest w witaminy (szczególnie z grupy B, jak również dobrą na włosy i paznokcie biotynę, czyli witaminę H), przeciwutleniacze (kwas pantotenowy i foliowy) oraz minerały (selen, cynk oraz chrom). Wykazuje również właściwości prebiotyczne i probiotyczne. Wspomaga układ odpornościowy, poprawia nastrój, zwiększa odporność na stres, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Działa też odmładzająco i minimalizuje syndrom metaboliczny. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Podpiwek stanowi zdrowy odpowiednik napoju izotonicznego.

Przepis na tradycyjny podpiwek

Do przygotowania podpiwka będziesz potrzebować:

  • zwykłą kawę zbożową, którą dawniej kupowało się w sklepach opakowaną w folię, w drażetkach lub w pudełku – mniej lub bardziej zbryloną. Dzisiaj kawy zbożowe zwykle produkuje się w torebkach, a taka do podpiwka się nie nadaje. Kawa musi bowiem zawierać słód jęczmienny. Kawę można zastąpić słodem jęczmiennym, który wykorzystuje się do produkcji piwa i innych alkoholi, kwasu chlebowego oraz pieczywa – nadaje im specyficzny smak;
  • szyszki chmielowe, które dawniej były powszechnie dostępne. Dzisiaj można je kupić w sklepach zielarskich albo ususzyć samemu, pod warunkiem, że wcześniej zdobędzie się świeże;
  • drożdże — mogą być zwykłe lub piekarnicze, ale koniecznie świeże. Można też eksperymentować z piwowarskimi – lecz lepiej najpierw nauczyć się robić podpiwek na tradycyjnych składnikach. Nie można dodać za dużo drożdży, bo zepsuje się smak napoju.

Przepis na domowy podpiwek — krok po kroku

Składniki: 8 łyżek kawy zbożowej, 8 łyżek szyszek chmielu, 200 g cukru (biały lub brązowy), 2 gramy drożdży, sok z połówki małej cytryny (zamiennie: 1/8 łyżeczki kwasu cytrynowego) lub regulator kwaskowatości: 1/8 łyżeczki kwasu L-askorbinowego (witamina C).

Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku 5 l wody. Do gotującej się wody dodaj kawę i szyszki chmielu. Gotuj ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania pianka w większości zniknie. Po ostudzeniu napoju do temperatury ciała odlej szklankę płynu i dodaj do niej drożdże. Dokładnie je rozpuść i całość przelej znów do garnka. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przecedź płyn przez gęste sitko do innego garnka lub miski. Rozlej do butelek plastikowych, do ok. ¾ wysokości, ściśnij. Zostaw dobrze zakręcone na dobę, w ciemnym miejscu. Po upływie doby upuść delikatnie powietrze i ściśnij butelki. Pozostaw do dalszej fermentacji na kolejne 3-4 doby, w chłodnym miejscu. Przed spożyciem butelki schłodź w lodówce. Podpiwek należy wypić w ciągu kilku dni.

Taki napój świetnie sprawdzi się na pikniku, spacerze, spotkaniu ze znajomymi, czy po wyczerpującym treningu.

Dodaj komentarz