Przepyszne krewetki z chorizo

Lubimy w naszej kuchni nieco poeksperymentować. Jeśli znudziły nas się kotlety schabowe, kotlety mielone czy też pierogi pod różnymi postaciami, to świetnie trafiliśmy. Bowiem mamy propozycję świetnego dania. Są to smażone krewetki z chorizo oraz czosnkiem. Jak to danie przygotować? Już za moment się przekonamy.

Kochamy owoce morza

Jeśli jesteśmy fanami owoców morza, to nie sposób przejść obojętnie obok tego dania. Krewetki z chorizo to przepyszne połączenie. Można je połączyć z ziołami, makaronem oraz kapustą w sosie sojowo-sezamowym. Spory dodatek śmietany oraz masła do owoców morza tylko podbija smak krewetek. Na pewno łagodzi ich wyrazisty kolor pomarańczowy oraz dodaje smaku maślanego, który tak świetne współgra z makaronem.

Pora na przyprawy. Do krewetek świetnie pasuje chili, czosnek oraz natka pietruszki. Jest to zestaw wręcz niezawodny. Cudowny wyrazisty smak oraz proste dodatki to coś co lubimy. Chorizo pikantne jest dodatkowo także samym nośnikiem smaku, tłuszczu oraz także aromatu papryki wędzonej. Fantastycznie się wpisuje w koncepcje klasycznych dań, ale zarazem jest to koncepcja nowatorska.

Przejdźmy do konkretów

Zacznijmy sobie od składników, których będziemy potrzebować. Jest to kilogram krewetek, kiełbasa chorizo, pikantna papryczka chili, trzy łyżki masła, cztery ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki oraz 125 mililitrów słodkiej czy też tłustej śmietanki kokosowej.

Do podania będziemy jeszcze potrzebować 500 gram makaronu o dobrej jakości. Z kolei do przygotowania kapusty w sosie sojowo-sezamowym potrzebować będzie trzech kapust pak choy, czterech łyżek sosu sojowego oraz dwie łyżki oleju sezamowego.

Zacznijmy sobie od przygotowania kapistki. Kapusty należy pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wkładamy kapustę oraz smażymy często mieszają. Na koniec dolewamy sos sojowy.

Jeśli chodzi o krewetki, to oczywiście w pierwszej kolejności rozmrażamy je. Na małej patelni należy podsmażyć chorizo, które powinno być pokrojone w plastry czy też kostkę. Czosnek drobno siekamy i kroimy w plasterki. Chili kroimy w plasterki. Natkę pietruszki także siekamy. Na patelni należy rozgrzać masło, włożyć krewetki, chili oraz czosnek. Smażymy krewetki z obu stron do czasu, aż się zrobią różowe. Dodajemy chorizo z olejem, który się wytopił z niego. Dolewamy śmietanę czy też mleczko kokosowe i posypujemy natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Krewetki smażone z czosnkiem oraz chorizo są już gotowe. Wystarczy, że je podamy z makaronem, jak i także wcześniej przygotowaną kapustą.