Schabowe po szwajcarsku – klasyka polskiej kuchni

Szwajcar pojawił się po raz pierwszy w latach 40. XX wieku. Oryginalnie danie przygotowywało się z cielęciny, ale ponieważ jest to drogie mięso, które dodatkowo wymaga skomplikowanej obróbki, wprowadzono schabowe po szwajcarsku. Sznycle można również zrobić z drobiu. Cechą charakterystyczną dla szwajcara jest wypełnienie serem i szynką, które nadają mu wyjątkowego smaku, określanego jako cordon bleu. Jak przygotować klasyczne schabowe po szwajcarsku?

Schabowe po szwajcarsku — klasyka polskiej kuchni

W schabowych po szwajcarsku liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Schab powinien być soczysty i delikatny, ważny jest również jego kolor. Jeśli mięso jest blade, najprawdopodobniej będzie gąbczaste, a podczas smażenia będzie strzelać na patelni. Zbyt ciemne kawałki też nie są dobre. Sznycel przyrządzony z takiego mięsa może być suchy i twardy. Nie odrzucajmy również kawałków, na których widoczne są delikatne żyłki tłuszczu. To właśnie one wpływają na soczystość i są doskonałymi nośnikami smaku. Mięso warto kupić w sprawdzonych sklepach, najlepiej, aby było w jednym kawałku lub cięte na miejscu. Zrezygnujmy z zakupu pakowanych plastrów, gdyż nigdy nie mamy pewności co do ich faktycznego wyglądu i przekroju, po którym można ocenić jakość mięsa.

Jeśli sznycel po szwajcarsku zamierzamy wykonać z drobiu, to najlepsze będzie mięso z kurczaka zagrodowego, które jest nie tylko smaczniejsze od mięsa brojlerów karmionych paszą przemysłową, ale przede wszystkim wartościowsze. W tym przypadku lepiej kupować mięso pakowane, gdyż dowiemy się, jaka jest faktyczna data jego przydatności.

Schab po szwajcarsku – przepis

Składniki dla 4 osób: 4 kawałki schabu (każdy o grubości 2 cm), 4 kawałki sera żółtego, 4 plastry szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej albo innej wędzonej), 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka), olej do smażenia.

Przygotowanie: mięso umyj i osusz. Następnie każdy kawałek włóż do woreczka foliowego i rozbij tłuczkiem. Uważaj jednak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Dopraw schab solą, pieprzem oraz papryką. Schabowe po szwajcarsku z serem i szynką wymagają odpowiedniego dopasowania składników do wielkości mięsa. Możesz pokroić je na kilka części i ułożyć warstwowo na jednej połówce schabu. Kotlet zwiń na pół i tak przygotowany obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż zrumieni się z obu stron.

Schab po szwajcarsku można również przygotować z pieczarkami. Grzyby pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, aż się zrumienią, a cała woda odparuje. Następnie ułóż je na połówce kotleta razem z serem, zwiń i smaży podobnie jak w przepisie powyżej. Przepis na schabowe po szwajcarsku można modyfikować wedle uznania, używając ulubionych przypraw i dodatków.