Wina bezalkoholowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć

Zgodnie z obowiązującym w UE prawem winem nazywany jest napój powstający poprzez częściową lub całkowitą fermentację alkoholową świeżych winogron lub fermentację moszczu gronowego. Zawiera minimum 8,5% alkoholu. Dlatego wino bezalkoholowe należy uznać za rodzaj wina pozbawionego alkoholu na skutek procesu dealkoholizacji.

Jak powstają wina bezalkoholowe?

Wina bezalkoholowe produkowane są zupełnie tak samo, jak klasyczne wina – w procesie fermentacji soku winogronowego. Jednak na samym końcu są pozbawiane alkoholu. Stosuje się tutaj dwie metody – odparowywania lub odwróconej osmozy. Polegają one na rozdzieleniu składników wina, z których każdy trafia do innego zbiornika. Potem są łączone, ale już bez alkoholu. 

Co ciekawe, w niektórych krajach np. Hiszpanii istnieją organizacje, które regulują produkcję wina bezalkoholowego. 

Jak smakują wina bezalkoholowe?

Niektóre osoby utożsamiają wina bezalkoholowe z popularnymi szampanami dla dzieci. Jednak w praktyce te dwa produktu nie mają ze sobą nic wspólnego. Wina bez alkoholu są prawdziwymi winami, ale pozbawionymi alkoholu na jednym z etapów ich produkcji. Szeroką ofertę tego typu trunków znaleźć można np. w ofercie sklepu internetowego https://www.bezalkoholove.com/wino-bezalkoholowe.

Wina bezalkoholowe i ich przeznaczenie

Wina bezalkoholowe są oczywiście przeznaczone dla tych osób, które z różnych względów nie mogą lub nie chcą pić alkoholu. Nie da się ukryć, że spożywanie w nadmiarze trunków alkoholowych nie jest dobre dla ludzkiego zdrowia. Dlatego alkohol należy spożywać w rozsądnych ilościach.

Dzisiaj coraz większą popularnością cieszą się zresztą napoje bezalkoholowe – piwa, cydry czy właśnie wina. Są dobrym rozwiązaniem np. dla kobiet w ciąży czy kierowców. 

Jakie zalety mają wina bezalkoholowe?

Przede wszystkim wina bezalkoholowe nie zawierają etanolu, który w dużych ilościach jest groźny dla zdrowia. Spożywany w nadmiarze prowadzić może do nałogu i negatywnie oddziaływać na organizm. W przypadku wina bezalkoholowego takiego ryzyka oczywiście nie ma. Poza tym wina bez alkoholu mają takie same zalety, jak klasyczne wina. Zawierają bowiem dokładnie te same bioaktywne związki chemiczne. 

Należy też wspomnieć o tym, że wina bezalkoholowe są napojami o niskiej kaloryczności. Wynika to z braku w ich składzie alkoholu. Tradycyjne wina niestety nie są produktami niskokalorycznymi. To ważna informacja dla osób, które są na diecie czy na co dzień uprawiają jakąś dyscyplinę sportową. 

Tagged