Wina bezalkoholowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć

Zgodnie z obowiązującym w UE prawem winem nazywany jest napój powstający poprzez częściową lub całkowitą fermentację alkoholową świeżych winogron lub fermentację moszczu gronowego. Zawiera minimum 8,5% alkoholu. Dlatego wino bezalkoholowe należy uznać za rodzaj wina pozbawionego alkoholu na skutek procesu dealkoholizacji.

Jak powstają wina bezalkoholowe?

Wina bezalkoholowe produkowane są zupełnie tak samo, jak klasyczne wina – w procesie fermentacji soku winogronowego. Jednak na samym końcu są pozbawiane alkoholu. Stosuje się tutaj dwie metody – odparowywania lub odwróconej osmozy. Polegają one na rozdzieleniu składników wina, z których każdy trafia do innego zbiornika. Potem są łączone, ale już bez alkoholu. 

Co ciekawe, w niektórych krajach np. Hiszpanii istnieją organizacje, które regulują produkcję wina bezalkoholowego. 

Jak smakują wina bezalkoholowe?

Niektóre osoby utożsamiają wina bezalkoholowe z popularnymi szampanami dla dzieci. Jednak w praktyce te dwa produktu nie mają ze sobą nic wspólnego. Wina bez alkoholu są prawdziwymi winami, ale pozbawionymi alkoholu na jednym z etapów ich produkcji. Szeroką ofertę tego typu trunków znaleźć można np. w ofercie sklepu internetowego https://www.bezalkoholove.com/wino-bezalkoholowe.

Wina bezalkoholowe i ich przeznaczenie

Wina bezalkoholowe są oczywiście przeznaczone dla tych osób, które z różnych względów nie mogą lub nie chcą pić alkoholu. Nie da się ukryć, że spożywanie w nadmiarze trunków alkoholowych nie jest dobre dla ludzkiego zdrowia. Dlatego alkohol należy spożywać w rozsądnych ilościach.

Dzisiaj coraz większą popularnością cieszą się zresztą napoje bezalkoholowe – piwa, cydry czy właśnie wina. Są dobrym rozwiązaniem np. dla kobiet w ciąży czy kierowców. 

Jakie zalety mają wina bezalkoholowe?

Przede wszystkim wina bezalkoholowe nie zawierają etanolu, który w dużych ilościach jest groźny dla zdrowia. Spożywany w nadmiarze prowadzić może do nałogu i negatywnie oddziaływać na organizm. W przypadku wina bezalkoholowego takiego ryzyka oczywiście nie ma. Poza tym wina bez alkoholu mają takie same zalety, jak klasyczne wina. Zawierają bowiem dokładnie te same bioaktywne związki chemiczne. 

Przeczytaj też:  Sekret naturalnej pielęgnacji – jak dbać o zdrową i promienną skórę?

Należy też wspomnieć o tym, że wina bezalkoholowe są napojami o niskiej kaloryczności. Wynika to z braku w ich składzie alkoholu. Tradycyjne wina niestety nie są produktami niskokalorycznymi. To ważna informacja dla osób, które są na diecie czy na co dzień uprawiają jakąś dyscyplinę sportową. 

Tagged