Z czym pić rum? Przepisy na drinki z rumem w roli głównej

Nie ma na świecie alkoholu tak zróżnicowanego smakowo i aromatycznie jak rum. Do wyboru mamy gatunki biały, złoty, ciemny oraz czarny, gdzie czas starzenia w beczkach odpowiada za 80% aromatu. Każdy charakteryzuje się odmiennym smakiem i aromatem. Dostępny jest również rum aromatyzowany różnorodnymi przyprawami, tzw. spiced rum. Z czym pić rum, aby jak najbardziej zachować jego walory smakowe? Poznaj przepisy na drinki z rumem w roli głównej.

Z czym pić rum?

Rum należy do alkoholi wysokoprocentowych (zawartość alkoholu w rumie wynosi 37,5%-81%), a wytwarzany jest z soku trzcinowego lub melasy. Produkowany jest w ponad 80 krajach z użyciem różnych metod, różnych sposobów fermentacji, mieszania i okresu starzenia, stąd też wynika jego różnorodność. Rum można spożywać jako samodzielny napój lub wykorzystać do przygotowania drinków. Z czym pić rum? Dodatki zależą głównie od gatunku rumu.

Wyodrębnia się kilka kategorii rumu:

Biały lub czysty rum

To rum o łagodnym smaku, najczęściej wykorzystywany do przygotowywania drinków, w których pożądany jest łagodny smak (np. Pina Colada, Mojito, Cuba Libre). Biały rum leżakuje kilka lat, po czym poddaje się go filtracji, w celu usunięcia koloru. Z reguły jest tańszy niż rum bardziej dojrzały.

Popularne białe rumy: Bacardi Superior, Don Q Cristal, Cruzan Estate Light, Oronoco, Mount Gay Silver, Matusalem Plantino, Rubi Rey, Diplomatico Rum Blanco.

Przepis na drink Thai Basil Daiquiri

Składniki: 60 ml białego rumu, 30 ml soku z limonki, 15 ml syropu cukrowego, garść liści tajskiej bazylii.

Potrzebny sprzęt: szejker, mudler, sito, sito szczegółowe.

Przygotowanie: na dnie szejkera wygnieć mudlerem bazylię. Dodaj pozostałe składniki oraz lód i mocno wstrząśnij. Odcedź bez lodu przez oba sitka do kieliszka koktajlowego lub kieliszka do wina. Udekoruj szczyptą bazylii. Drink ten można podać również w wysokim szkle, wypełnionym lodem z dodatkiem soku ananasowego.

Złoty rum

Złoty rum ma bursztynową lub złotą barwę,a jego smak zależy od rodzaju beczki, w której dojrzewał. Może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Złoty rum dojrzewa od kilku do kilkunastu lat. Wykorzystuje się go do przygotowania drinków o mocniejszym smaku.

Popularne złote rumy: Abuelo, Appleton Special, Barcelo Dorado, Brugal Añejo, Bermudez Ron Dorado, Cacique Anejo Superior, Diplomatico Añejo, 5 Doorly, Don Q Gold, El Dorado 5, Gosling’s Gold, Matusalem Clasico , Maui Gold Rum.

Przepis na drink El Presidente

Składniki: 40 ml brązowego rumu, 20 ml słodkiego wermutu, 5 ml likieru pomarańczowego, 5 ml syropu grenadyna, skórka z pomarańczy do dekoracji.

Sprzęt: szklanica barmańska, łyżka, sito.

Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszaj w szklanicy wypełnionej lodem. Odcedź drink bez lodu do kieliszka koktajlowego lub kieliszka do wina. Udekoruj skórką z pomarańczy. Jeżeli drink jest za mocny, możesz dodać trochę białego wina lub wina musującego.

Ciemny rum

Ciemny rum może mieć barwę od jasnozłotej bursztynowej do czarnej. Alkohol dojrzewa co najmniej kilka lat w dębowych beczkach, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku.

Najpopularniejsze ciemne rumy: Cruzan Estate Dark, Bacardi Select, Flor de Caña Black Label, Barbancourt 3 Star, Diplomatico Anejo, Barcelo Dorado, Cockspur, El Dorado, Matusalem Classico , Mount Gay Eclipse i Santa Teresa Selecto.

Przepis na drink The Hurricane

Składniki: 60 ml ciemnego rumu, 30 ml likieru passion fruit, 30 ml soku z cytryny, plasterek pomarańczy do dekoracji, wisienka koktajlowa do dekoracji.

Potrzebny sprzęt: szejker, sitko.

Przygotowanie: wstrząśnij z lodem wszystkie składniki w szejkerze. Następnie odcedź zawartość bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj pomarańczką i wisienką. Możesz dodać trochę soku ananasowego lub grejpfrutowego.

Rum smakowy

To rum z dodatkiem suszonych owoców, korzenia imbiru, wanilii, ziela angielskiego, cynamonu, goździków, ekstraktów z owoców, np. cytrusowych, wiśni, czarnej porzeczki, mango, ananasa.

Popularne rumy smakowe: Captain Morgan, Sailor Jerry, Pango, Montecristo, Foursquare, Malibu Coconut Rum, Castries Peanut Rum Cream, Bacardi Limon and Dragonberry, Cruzan Mango.

Przepis na drink Spiced Ginger Negroni

Składniki: 30 ml Spiced rum, 30 ml Aperol lub Campari, 30 ml słodki wermut, 5 ml syrop cukrowy, 10 plasterków imbiru, skórka pomarańczowa do dekoracji

Potrzebny sprzęt: szklanica barmańska, łyżka, mudler, sito, sito szczegółowe.

Przygotowanie: na dnie szejkera wygnieć mudlerem imbir, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zamieszaj. Odcedź zawartość szklanicy przez podwójne sito do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj skórką z pomarańczy. Jeżeli drink jest zbyt mocny, możesz dodać trochę wody gazowanej, lemoniady lub toniku.

Granatowy rum

Historia tego ciemnego rumu sięga XVII wieku, kiedy to alkohol był produkowany dla brytyjskiej floty.

Popularne granatowe rumy: Lamb’s Navy Rum, Pusser’s, Lemon Hart, Skipper Demerara and Wood’s 100.

Czarny rum

Jest to najciemniejszy rum, który produkuje się z melasy – gęstej, ciemnej cieczy powstałej w wyniku krystalizacji cukru. Alkohol dojrzewa w mocno wypalonych lub zwęglonych beczkach. Znajduje głównie zastosowanie w przemyśle spożywczym do nadawania smaku i aromatu wyrobom cukierniczym i piekarskim.

Wśród czarnych rumów wyróżnia się: Coruba, Cruzan Black Strap, Gosling’s Black Seal, Maui Dark Rum, Myers’s, Skipper Demerara, Woods 100, and Whaler’s Dark.

Premium Aged Rum

To mieszanka kilku wiekowych rumów o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ma ciemną barwę i wyrazisty smak. Ten rodzaj rumu posiada na opakowaniu oświadczenie wiekowe, odnoszące się do najmłodszego rumu, z którego składa się mieszanka. Przykładowo: Appleton Estate 21 z Jamajki składa się ze starszych rumów, mających co najmniej 21 lat.

Overproof Rum

To rum o wysokiej zawartości alkoholu (ponad 50%). Popularny jest szczególnie na Karaibach, gdzie wykorzystywany jest do przyrządzania potraw.

Najbardziej popularny rum z tej kategorii to Jamaica’s Wray And Nephew White Overproof.

Rum Cachaça

Szczególnie popularny w Brazylii. Wytwarzany jest ze świeżego soku trzciny cukrowej, krótko dojrzewa, i raczej niedojrzewa w beczkach.

Do rumów z tej kategorii zalicza się: Agua Luca, Beija, Beleza Pura, Boca Loca, Cabana, Cachaça 51, Cuca Fresca, Fazenda Mãe de Ouro.

Rum — cena, gdzie można kupić?

Cena rumu zależy od jego wieku. Rum w wieku poniżej 8 lat kosztuje ok. 100 zł, rum w wieku od 8 do 12 lat – 100 do 300 zł,a za rum mający powyżej 25 lat musimy zapłacić u od 350 zł do nawet 1400 zł za 700 ml trunku.