Sernik z rodzynkami lub bez. Król słodkości na wielu polskich stołach. Jego udane przygotowanie zależy od wielu czynników: właściwego doboru sera i reszty składników, napowietrzenia maki oraz ustawienia odpowiedniej temperatury. Wydawało Ci się, że zrobiłaś wszystko jak w sprawdzonym przepisie, więc dlaczego sernik pęka? Powodów może być kilka.
Dlaczego sernik pęka?
Istnieje wiele przepisów na sernik. Może być z owocami, na kruchym spodzie, albo w ogóle bez spodu. Niezależnie od wariantu, udany sernik jest równy, delikatny, kremowy i pozbawiony wszelkich grudek. Pęknięcia na serniku nie wyglądają zachęcająco, lecz spokojnie – można łatwo im przeciwdziałać.
Podstawowym składnikiem sernika jest oczywiście twaróg, najlepiej tłusty. Należy go zmielić minimum 2 razy. Może wydawać się to pracochłonne, ale zapewni najsmaczniejsze efekty.
Sernik najczęściej pęka z powodu niewłaściwej temperatury składników użytych do jego przyrządzenia. Wszystkie produkty należy wyjąć z lodówki z co najmniej wyprzedzeniem. Ważne jest, aby miały tę samą temperaturę i nie były zimne.
Jeśli chodzi o temperature pieczenia sernika, to nie może ona być za wysoka. Lepiej piec go w średniej temperaturze, ale dłużej. Należy również unikać termoobiegu. Pod formą z sernikiem warto umieścić drugą, wypełnioną wodą. Dzięki parze wodnej sernik będzie jeszcze bardziej aksamitny.
UWAGA: Nie wyciągaj sernika po zakończeniu pieczenia. Niech stygnie stopniowo przez około godzinę w zamkniętym piecu.
Popularne warianty serników
Zaczynasz swoją przygodę z sernikiem? Poznaj jego najlepsze warianty:
- sernik wiedeński z borówkami, w sam raz na letni podwieczorek w ogrodzie;
- sernik japoński, którego puszystość jest niezrównana;
- sernik nowojorski, najpopularniejszy deser, który nigdy nie wychodzi z mody;
- sernik Tiramisu, który nie może się nie udać;
- sernik z białą czekoladą, ozdobiony kolorowymi owocami jagodowymi;
- sernik granatowy o nieziemskim smaku, który świetnie komponuje się z najróżniejszymi owocami;
- sernik z gruszką, kto raz spróbuje, ten szybko powtórzy ten kulinarny wyczyn;
- sernik świąteczny, który warto przygotować nawet bez okazji;
- sernik z dynią i kurkumą dla fanów niebanalnych smaków.