Ajerkoniak to gęsty likier jajeczny, którego składnikami są jajka, cukier i alkohol (wódka lub spirytus). Z uwagi na swój słodki i delikatny smak, lubiany jest szczególnie przez kobiety. Ajerkoniak stosowany jest również jako składnik deserów oraz lodów, można go także dodawać do kawy. Alkohol ten często mylony jest z adwokatem. Różnica polega jednak na tym, że ajerkoniak wytwarzany jest wyłącznie w warunkach domowych, nie można go kupić w sklepie. Poznaj przepis na najlepszy ajerkoniak, który zachwyci niejednego smakosza.
Przepis na domowy alkohol — ajerkoniak
Ajerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty (czasem trzeba go wyciągać butelki łyżką) i żółciutki. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu. Choć najlepszy jest co najmniej po tygodniu. Przez wielu uważany jest za typowo kobiecy trunek, jednak niektórzy mężczyźni również też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewa do lodów (dla niekierujących dorosłych oczywiście). Butelka własnoręcznie przygotowanego ajerkoniaku może być również świetnym pomysłem na prezent dla kogoś bliskiego.
Ajerkoniak — przepis
Przepis na ajerkoniak nie należy do skomplikowanych. Oto on:
Składniki: 5 żółtek jaj, ok. 250 ml spirytusu, 1 szklanka cukru, ok. 250-300 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego), ziarenka z 1/3 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie).
Przygotowanie: Żółtka z cukrem ucieraj przy pomocy miksera, aż utworzą puszystą masę . Do utartych żółtek powoli dodawaj mleko skondensowane oraz wanilię, cały czas miksując. Nie przestając miksować, cienkim strumieniem wlewaj spirytus (gdy dodamy go zbyt szybko, likier może się zważyć). Powstały ajerkoniak przelej do butelek. Likier, gdy się schłodzi – znacznie zgęstnieje. Ajerkoniak nadaje się do picia od razu po przygotowaniu, jednak warto odstawić go na min. 24 godziny do lodówki (a najlepiej tydzień), nabierze wtedy lepszego smaku. Jeżeli w wyniku chłodzenia ajerkoniak stanie się zbyt gęsty, wystarczy ogrzać go do temperatury pokojowej.
Ajerkoniak jest także podstawą innych likierów. Możemy otrzymać likier czekoladowy, dodając do ajerkoniaku tabliczkę rozpuszczonej czekolady (najlepiej gorzkiej, bo likier sam w sobie jest już słodki). Likier kawowy otrzymamy, dodając kawę w proszku lub mocne, podwójne espresso. Prosta i równie pyszna jest wersja kakaowa – wystarczy utrzeć żółtka z dwoma łyżkami gorzkiego kakao. Fani cytrusowych smaków mogą dodać do likieru skórkę z cytryny lub pomarańczy. W wersji korzennej dodajemy startą gałkę i cynamon.