Patera na ciasto – najlepszy sposób na efektowne podanie słodkości

Każdy lokal gastronomiczny gdzie serwowane są słodkości powinien zadbać o należyte wyeksponowanie smakołyków. Dzięki temu, będą one prezentować się znacznie lepiej i zachęcać swoim wyglądem klientów. Elementy typu patera na ciasto warto mieć także na domowym wyposażeniu. Jeśli zdarza się nam co jakiś czas przyjmować gości lub organizować przyjęcia, akcesoria przydadzą się w trakcie serwowania, a jednocześnie ułatwią nabieranie kolejnych porcji. Czym kierować się w trakcie wybierania tego typu wyposażenia i na co zwrócić uwagę?

Czym wyróżniają się najlepsze patery do ciasta?

Jedną z najważniejszych cech takich elementów powinien być elegancki charakter. Dzięki temu, patera stanie się nie tylko praktycznym akcesorium, ale również prawdziwą ozdobą stołu i poprawi wrażenia estetyczne zasiadających przy nim gości. Z drugiej strony, jeśli wykorzystuje się ją w lokalu gastronomicznym, można liczyć na to, iż wnętrze kawiarni zyska na wyglądzie. Każda osoba, która prowadzi taki obiekt ma świadomość tego, iż klienci “jedzą” również oczami, a to czy zdecydują się na dany smakołyk zależy przede wszystkim od tego w jaki sposób zostanie on udekorowany i wyeksponowany. Czym jeszcze powinna wyróżniać się patera do ciasta?

  • Jedną z najważniejszych kwestii jest materiał wykonania. Opisywane elementy są najczęściej wykonywane ze szkła lub stali nierdzewnej. Oba materiały doskonale sprawdzają się w branży gastronomicznej, z uwagi na łatwość utrzymania w czystości i ładny wygląd. Oprócz tego, są odporne na zarysowania i wytrzymałe, dlatego z pewnością posłużą przez długi czas.
  • Jeszcze lepszy efekt estetyczny osiągniemy w momencie gdy patera na ciasto będzie dopasowana do wystroju lokalu. Ta sama zasada dotyczy elementów wykorzystywanych w warunkach domowych. W tym przypadku warto postawić na wersje, które korespondują z zastawą oraz charakterem salonu. Przykładowo, w nowoczesnych wnętrzach znakomicie sprawdzą się patery z melaminy w klasycznym odcieniu czerni lub bieli. Ich zaletą jest minimalistyczny charakter, dlatego pozwolą skutecznie wyeksponować słodkości, bez jednoczesnego przytłaczania swoim wyglądem.


Ciekawym rozwiązaniem są też patery z drewna, które będą świetnie pasować do wnętrz urządzonych w klasycznym stylu, gdzie dominują meble wykonane z tego materiału. Szklane wersje są szczególnie polecane do lokali oraz salonów urządzonych w duchu glamour.

Z jakimi rodzajami pater można się spotkać?

Na rynku dostępne są różnego rodzaju akcesoria, które różnią się wielkością oraz liczbą pięter. Na jakie opcje można się zdecydować?

  • Najprostsze wersje to modele wyposażone w pojedynczą nóżkę i wyróżniające się raczej niewielkimi rozmiarami. W tym przypadku górna część jest płaska, co pozwala na serwowanie tortów oraz ciast. Takie modele bardzo często są sprzedawane w zestawie z kloszem. Ten niewielki dodatek skutecznie zabezpiecza słodkości nie tylko przed owadami czy pyłkami, ale również wysychaniem lub szybkim roztapianiem się.
  • Kolejną opcją są piętrowe patery, znane też jako etażerki. Najprostszą opcją są wersje składające się z dwóch pięter, jednak bez trudu znajdziemy modele trzy, cztero, a nawet pięciopiętrowe. Takie egzemplarze są szczególnie polecane jeśli chcemy zaprezentować gościom lub klientom kilka różnych rodzajów ciast, które są już w kawałkach. Można także wykorzystać je do serwowania owoców i np. babeczek.

Ciekawą opcją są ponadto etażery bufetowe, idealne do owoców i np. sałatek. Składają się ze stalowej konstrukcji oraz kilku szklanych misek o różnej pojemności, które montuje się na specjalnych pierścieniach.