Poprawne działanie domowego ekspresu do kawy jest dla wielu osób trudnym do wykonania zadaniem. Często wiele właścicieli nie zdaje sobie sprawy z kilku fundamentalnych czynności, które należy regularnie wykonywać aby ekspres pracował bezpiecznie i efektywnie. Cały proces produkcji dobrej kawy nie ogranicza się jedynie do zakupu wysokiej jakości ziaren pochodzących z dobrego kraju. Ważne są również inne czynności takie jak regularne czyszczenie kawy, odtłuszczanie ekspresu czy przede wszystkim korzystanie z najwyższej jakości wody. to ten substrat obok ziaren do kawy jest najważniejszym elementem w trakcie tworzenia smacznej i aromatycznej małej czarnej.
Filtry wody do ekspresów do kawy – jak działają i dlaczego warto je stosować?
Filtry wody do ekspresów do kawy działają w podobny sposób co popularne filtry wody wykorzystywane w dzbankach. Jednak filtry do kawy mają tą przewagę, że znajdują się od razu w zabudowie ekspresu przez co dostarczają ogromnego stopnia wygody dla każdego użytkownika. Jedyne co trzeba zrobić to zamontować filtr pod zbiornik wodny, a praca polegająca na oczyszczaniu wody będzie wykonywana automatycznie.
Działanie filtrów gwarantuje oczyszczanie wody z wielu zanieczyszczeń jeszcze przed tym jak trafią do wnętrza ekspresu. Oznacza to, że wszystkie pochłaniane substancje zamykane są w filtrze wodnym, który będzie trzeba po prostu wymieniać. Funkcjonowanie filtrów opiera się na pochłanianiu zanieczyszczeń za pośrednictwem absorbenta jakim jest węgiel aktywny. To bardzo popularny absorbent ceniony za swoją korzystną cenę, dobre działanie i mnogość wchłanianych substancji. W przypadku filtrów wody do ekspresów do kawy przyjmuje postać okrągłych kuleczek ze względu na poprawę efektywności wchłaniania. Dzięki takiej budowie filtr może działać jeszcze dłużej i jeszcze efektywniej pochłaniać z wody zanieczyszczenia sprawiając, że kawa jest jeszcze smaczniejsza!
Co absorbują filtry wody do ekspresów do kawy?
Filtry wody do ekspresów do kawy potrafią absorbować bardzo dużą ilość zanieczyszczeń. Do najważniejszych z nich należą cząsteczki chloru, ale również metale ciężkie czy pestycydy dostające się do wody kranowej. Cząsteczki chloru z perspektywy walorów smakowych i zapachowych są iście zabójcze. Z tego tytułu to właśnie wchłanianie cząsteczek chloru jest najważniejsze z perspektywy codziennego użytkowania ekspresu do kawy. Nawet osoby, które nie znają się na produkowaniu wysokiej jakości kawy są w stanie rozróżnić kawę wykonaną z użyciem filtrów od kawy wykonanej z udziałem nie przefiltrowanej wody.
Kolejnym dodatkiem w prawidłowym wykonywaniu domowej kawy jest udział żywicy jonowymiennej. Żywica jonowymienna jest bardzo ważna zarówno z perspektywy smaku produkowanej kawy, ale i ekonomiczności korzystania z ekspresu. Wszystko związane jest ze zmniejszeniem ryzyka wytrącania się kamienia w przypadku korzystania z filtrów. Zmniejszają one ilość węglanów wapnia i magnezu, które nie osadzają się na wewnętrznych warstwach ekspresu takich jak grzałki czy inne metalowe elementy. Dzięki temu ekspres nie pobiera zwiększonej ilości prądu pracując bez przeciążeń i ryzyka uszkodzenia własnego mechanizmu.
Skąd wiedzieć kiedy wymienić filtr na nowy?
Sposobów na określenie odpowiedniego momentu na wymianę filtra wody do ekspresów do kawy jest kilka. Pierwszym, najłatwiejszym sposobem jest posiadanie nowoczesnego ekspresu do kawy, który sam monitoruje status własnego filtra. Dzięki niemu na wyświetlającym się ekranie może sprawdzić aktualny status filtra najczęściej podawany w procentach. Jeżeli wartość procentowa zejdzie do poziomu zera oznacza to konieczność wymiany filtra na nowy model.
Na rynku obecna jest duża ilość ekspresów do kawy, które nie posiadają takiego dodatku. W związku z tym istnieją również dane przeprowadzone przez producentów filtrów do ekspresów do kawy. Określają one, że zasadnym jest wymienienie filtra na nowy po około 2 miesiącach jego użytkowania. Jest to czas, w którym filtr nie powinien się wyczerpać biorąc pod uwagę standardowe użytkowanie ekspresu.