Kopytka przepis Ewy Wachowicz – idealne na nadchodzące święta

Kopytka przepis Ewy Wachowicz jest prawdziwym tradycyjnym szlagierem polskiej kuchni. Wszyscy je lubią i nie ma w tym niczego dziwnego. Naprawdę są bardzo smaczne. Jednak nie wszyscy z nas wiedzą jak je zrobić. Zatem zapoznajmy się z przepisem Ewy Wachowicz, a będziemy mogli zaskoczyć gości podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.

Jak zrobić pyszne kopytka? Od czego zależy, czy będą smaczne oraz czy się nam udadzą?

Domowe kluseczki, którymi zajadać się będzie ze smakiem całą nasza rodzina, to naprawdę prawdziwa sztuka. Chociaż kopytka przepis Ewy Wachowicz nie jest trudny specjalnie, to bardzo dużą rolę ogrywają w nim ziemniaki. Od razu zaznaczamy, że gdy wybierzemy źle ziemniaki, to całe nasze kopytka będą się rozlatywały czy też wręcz przeciwnie, będą bardzo gumowate oraz kleiste. Koniecznie musimy użyć ziemniaków mączystych lub też ewentualnie ziemniaków uniwersalnych B. Wówczas wyjdą pyszne oraz będą bardzo ładnie wyglądać. Musimy wiedzieć, że nie używamy do robienia kopytek młodych ziemniaków. Lepsze okażą się te starem, które w sobie maja zdecydowanie mniej wody.

Jakich składników potrzebujemy?

Tak naprawdę to potrzebujemy jedynie kilku składników. Najważniejsze są ziemniaki, a dokładniej kilogram ziemniaków, dwa średnie jajka, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, trzysta gramów mąki w typie 550 oraz trzy litry wrzątku oraz soli do gotowania kluseczek.

Możemy już przejść do przygotowywania kopytek. Na początek należy ugotować ziemniaki obrane ze skóry. Następnie odlewamy wodę oraz odparowujemy porządnie, aby były całkowicie suche. Następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę czy też tłuczemy dokładnie, aby nie pozostawały grudki. Nie przejmujemy się, jeśli troszkę ich pozostanie. Nie przeszkadzają one w kluskach oraz nie czuć ich.

Krok kolejny to wbicie jajek do ziemniaków. Później już wyrabiamy ciasto, dodajemy stopniowo mąki. Składniki połączą się bardzo szybko na masę gładką. Jeśli będzie ciągle kleista, to nie dosypujmy więcej mąki. Wówczas kluseczki zrobią się gumowate oraz po prostu niesmaczne. Podsypmy po prostu odrobinką mąki do formowania klusek. Są to już wszystkie składniki. Przepis na kopytka jest naprawdę prosty, a ich zrobienie może być jedynie skomplikowane dla osób początkujących.

Ciasta ziemniaczanego nie wolno zbyt długo wyrabiać. Dosłownie wystarczą dwie minuty. W innym wypadku będzie ono zbyt wilgotne. Nie gotujmy także ich na za dużym gazie. Po zagotowaniu wody należy zmniejszyć ogień.

Nie ma co dłużej zwlekać, tylko wypróbować ten przepis.

Dodaj komentarz