Dieta w chorobie Hashimoto – co jeść a czego lepiej unikać?

Hashimoto to poważne autoimmunologiczne zaburzenie zwane przewlekłym zaburzeniem tarczycy. Według statystyk, aż 22% populacji ludzi na całym świecie cierpi na tą chorobę – o wiele częściej są to kobiety. Dieta podczas Hashimoto to bardzo ważny element, który wspomaga leczenie. Jej cel, to wyciszenie reakcji zapalnych, mogących złagodzić objawy choroby. Co więc jeść, a czego lepiej unikać?

Dieta przy Hashimoto – zasady ogólne

Główne zasady diety u osób chorych na Hashimoto powinny opierać się na zaleceniach ogólnych dotyczących zdrowego odżywiania:

  • spożywanie regularnych 4-5 posiłków dziennie
  • unikanie bardzo restrykcyjnych kalorycznie diet i głodówek
  • spożywanie warzyw i owoców w dużych ilościach
  • pić około 2 litry wody dziennie
  • uprawianie regularnej aktywności fizycznej
  • spożywanie tłuszczów dobrej jakości (zawarte w rybach, nasionach czy orzechach)

Istotne jest, aby znalazły się w niej kluczowe witaminy i minerały poprawiające pracę gruczołu tarczycy:

  • selen – od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczycowego. Ma również wpływ na działanie układu odpornościowego organizmu. Można go znaleźć w warzywach, owocach morza czy orzechach brazylijskich.
  • żelazo – jego niedobór może być objawem niedokrwistości. W celu poprawienia jego funkcjonowania dobrze spożywać produkty bogate w witaminę C (porzeczka, papryka czerwona, natka pietruszki)
  • cynk – posiada właściwości przeciwzapalne oraz uczestniczy w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów. Bierze również udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Źródłem cynku jest np. pełnoziarniste pieczywo, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja oraz kasza gryczana.
  • jod – ma kluczową rolę w prawidłowym wytwarzaniu hormonów tarczycy. Głównym źródłem jodu jest sól jodowana, ryby morskie, produkty mleczne, orzechy czy warzywa kapustne.
  • witamina D – reguluje układ odpornościowy całego organizmu. Jej niedobór zwiększa wystąpienie chorób. Witaminę D znajdziemy m.in. w maśle, żółtkach jaj oraz tranie.

Ponadto w diecie u osób chorych na Hashimoto, obowiązkowo muszą się znaleźć podstawowe czynniki:

Białko – jego udział w diecie powinien wynosić od 15 do 25% zapotrzebowania energetycznego. Zawarte w nich aminokwasy są niezbędne do wytwarzania hormonów tarczycy. Dodatkowo, zwiększona ilość białka w diecie przyspiesza metabolizm.

Tłuszcze – zaleca się, aby tłuszcze zawierały około 25-30% diety przy Hashimoto z ograniczeniem nienasyconych kwasów tłuszczowych do 10%. Istotne jest spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które można znaleźć w rybach morskich, siemieniu lnianych, oleju z wiesiołka czy lnianym.

Węglowodany –  dobrze jest ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów i zastąpić je produktami o niskim indeksie glikemicznym. Dieta niskowęglowodanowa pozwoli ustabilizować poziom glukozy we krwi. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości błonnika – 25-30g/ dobę. Będzie on stabilizował poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Doskonałym źródłem błonnika i węglowodanów są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz kasze.

Dieta Hashimoto – wybierz catering dietetyczny!

Odpowiednia dieta przy chorobie może sprawiać niemałe problemy. Trzeba rozsądnie i z rozwagą pilnować tego, co się spożywa. Dodatkowo poszukiwanie odpowiednich przepisów i realizowanie ich we własnej kuchni zabiera trochę czasu.

Dobrym rozwiązaniem będzie catering dietetyczny! Dzięki niemu zaoszczędzisz wiele czasu, a przejmowanie się o odpowiednie przepisy zawierające wszystkie, obowiązkowe składniki odżywcze odejdą w zapomnienie!

Goodie Foodie posiada w swojej ofercie Dietę pudełkową Hashimoto w dwóch wariantach: Standard oraz Wege. Zawiera ona 5 posiłków w trzech wersjach kalorycznych  do wyboru: 1400, 1800 i 2000 kcal. 

Nie dokładaj sobie dodatkowych obowiązków! Postaw na catering dietetyczny!

Tagged