Szakszuka – skład oraz właściwości

Szakszuka jest rodzajem bardzo sytej poprawy na bazie papryki, pomidorów, czosnku oraz cebuli. Oczywiście z dodatkiem jajek. Potrawa ta najczęściej jest serwowana na śniadanie. Pomimo tego, że szakszuka jest kojarzona raczej z kuchnią żydowską, to tak naprawdę pochodzi bezpośrednio z Tunezji. Jednak zajadają się nią także w innych krajach Afryki północno-zachodniej.

Kilka słów o pochodzeniu szakszuki

Szakszuka w wielu dialektach oznacza po prostu „mieszankę”. Jednak prawdopodobnie danie to początkowo było nazywane czakczuką. Oznaczało to „ragout warzywne”. W tunezyjskich, berberyjskich językach oraz po hebrajsku szakszek po prostu znaczy „mieszać”. Z kolei Żydzi nas przekonują, że nazwa ta pochodzi od słowa hebrajskiego leshashek, ono także oznacza „mieszać”.

Ta potrawa wywodzi się z Otomańskiego Imperium. Wersja pierwotna tego dnia stanowiła tak naprawdę warzywa gotowane serwowane z mielonym mięsem czy też z wątróbką. Dopiero z czasem eliminować zaczęto z niej mięso. Żydzi dopiero w Maghrebie osmańskim wprowadzili wersję wegetariańską szakszuki, zaś Żydzi tunezyjscy doprawili ją przyprawami ostrymi.

Właściwości oraz witaminy szakszuki

Pomidory, które są składnikiem podstawowym tego dania żydowskiego posiadają bardzo wiele właściwości odżywczych niezwykle cennych. Witaminy, które naleźć możemy w pomidorze to przede wszystkim witamina C. Wzmacnia ona odporność organizmu naszego oraz także przyspiesza sam proces gojenia się ran. W nich nie brakuje także innych bardzo cennych witamin z grupy B. Wpływają one bardzo pozytywnie na nasz układ nerwowy. Nie możemy zapominać także o witaminie K, która to zapobiega zakrzepom krwi, jak i także witaminie PP, która ma znaczny wpływ na metabolizm we krwi cukru.

Zjedzenie jednego warzywa dużego dostarcza nam dwadzieścia pięć procent zapotrzebowania dziennego na witaminę E, a więc na witaminę młodości. Pomidor także zawiera beta-karoten, który jest odpowiedzialny za neutralizację rodników wolnych. Jest to także niezmiernie cenne źródło potasy, który ma wpływ na sam proces dotleniania mózgu. Do tego poprawia koncentrację, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, zmniejsza nasze napięcie mięśniowe jak i także pomaga nam łagodzić stres. Poza wysoką zawartości w pomidorze potasu nie brakuje również innych niezmiernie ważnych pierwiastków. Mowa tutaj o żelazie, wapniu, sodzie, magnezie, fosforze oraz cynku.

Jest to niezmiernie ważne. Pamiętajmy o tym doskonale. Warto wprowadzić to fantastyczne danie do naszego menu. Nie będzie z tym problemu, ponieważ jest to pyszne danie.

Dodaj komentarz