Jak stosować olej tamanu?

Olej tamanu stosowany jest powszechnie w zwalczaniu problemów skórnych, takich jak wypryski, blizny potrądzikowe, zaskórniki czy trądzik. Choć najczęściej aplikuje się go na skórę twarzy i ciała, można stosować go także na skórę głowy oraz włosy. Produkt pozyskuje się drogą wytłaczania na zimno wysuszonych pestek owoców drzewa o tej samej nazwie. Posiada charakterystyczny zapach przypominający przyprawę maggi ze względu na sporą zawartość żywic naturalnych.

Co zawiera olej tamanu?

W składzie oleju tamanu należy wyróżnić przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), odpowiadające za zachowanie sprężystości, nawilżenia i blasku skóry. Stanowią większą część całego składu, a wśród nich znajdują się kwas oleinowy i linolowy. Pozostałymi składnikami aktywnymi są:

  • kallofilloidyna i pozostałe flawonoidy
  • kumaryny
  • fitosterole

Wysokiej jakości olej tamanu można znaleźć na https://esent.pl/olej-tamanu. Podczas zakupów należy brać pod uwagę sposób pozyskania oleju (najlepiej metodą tłoczenia na zimno, która pozwala na zachowanie wszystkich cennych związków) oraz na jego opakowanie. Buteleczka powinna być przyciemniona, aby uchronić zawartość przed działaniem światła, które może niszczyć składniki oleju. 

Właściwości oleju tamanu

Olej tamanu stanowi niezwykle bogate źródło antyoksydantów, w tym głównie flawonoidów. Działa antybakteryjnie, koi podrażnienia oraz niweluje opuchliznę, dzięki czemu jest częstym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry wrażliwej, suchej i skłonnej do wyprysków. Olej ten zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których niedobór wysusza skórę, zwiększa ryzyko rozwoju stanów zapalnych oraz powoduje jej nadmierne łuszczenie się. Z kolei fitosterole wzmacniają barierę lipidową skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych lub przed wysuszeniem.

Choć produkt może być stosowany do każdego rodzaju cery, docelową grupą użytkowników są posiadacze cery tłustej i trądzikowej (ponieważ to właśnie taka ma największą skłonność do trądziku i zanieczyszczeń). Olej koi nawet trudne w leczeniu zmiany, np. w przebiegu trądziku różowatego czy łojotokowego zapalenia skóry. W jakie kosmetyki naturalne warto zainwestować? Bez względu na rodzaj cery oraz problemy skórne, olejki i oleje do stosowania zewnętrznego z pewnością stanowią obowiązkowy element kosmetyczki. 

Stosowanie oleju tamanu

Olej tamanu można stosować punktowo na wypryski, większe zmiany dermatologiczne, zajady czy owrzodzenia. Wystarczy nałożyć odrobinę na patyczek kosmetyczny, a następnie przyłożyć patyczek do miejsca docelowego. Z kolei nałożenie go na płatek kosmetyczny umożliwia wtarcie oleju na podrażnione miejsca po goleniu. Produkt jest bezpieczny, dlatego można stosować go na całym ciele, także po depilacji okolic intymnych. Zdecydowanie najczęściej wykorzystuje się go w pielęgnacji cery – wówczas wystarczy nanieść kilka kropel oleju na dłonie, rozgrzać je między palcami i delikatnie wklepać w ciepłą skórę twarzy, szyi i dekoltu. Ze względu na intensywny zapach i oleistą konsystencję nakładamy go na noc, a rankiem dokładnie zmywamy naturalnym żelem do mycia twarzy. Innym sposobem zastosowania oleju tamanu jest wymieszanie kilku kropel z codziennie stosowanym kremem do twarzy. Warto pamiętać, aby używać go w formie nierozcieńczonej.

Tagged

Dodaj komentarz