Szakszuka kwestia smaku – jak ją przygotować?

Szakszuka kwestia smaku to przepis naprawdę intrygujący. Szakszuka to jajka gotowe w pomidorowym sosie z dodatkami oraz przyprawami. Jest to potrawa niezmiernie pyszna, bardzo uniwersalna oraz łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się świetnie na śniadanie, ale nie tylko. Możemy się nią zajadać na szybki lunch bądź też na kolację na ciepło. Poza sezonem możemy ją przygotować przy pomocy passaty pomidorowej czy też przecieru pomidorowego. Zapoznajmy się dokładnie z przepisem.

Czego będziemy potrzebować?

Poniżej przedstawmy przepis szakszuka kwestia smaku z kurkami. Zapoznajmy się z listą składników, abyśmy wiedzieli co kupić koniecznie w sklepie. Na pewno będzie potrzebować około czterysta gramów pomidorów. Są to najczęściej dwa lub trzy pomidory. Do tego kupmy stu gramów kurek oraz jedną łyżkę masła. Potrzebna także będzie sól i pieprz świeżo zmielony, a do tego ćwiartka młodej cebuli. Koniecznie kupmy także jajka. Będzie potrzebować dwóch bądź też trzech jaj.

Przejdźmy do przygotowania

W pierwszym korku należy sparzyć pomidory oraz koniecznie obrać je ze skórki. Miąższ należy pokroić w kosteczkę. Kurki oczywiście myjemy oraz osuszamy.

Na patelnię wkładamy masło oraz posiekaną cebulkę. Przez chwilkę podsmażamy. Dodajemy kurki oraz podduszamy przez jedną bądź dwie minuty.

Do tego dodajemy pomidory i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wymieszajmy oraz smaży na większym ogniu około pięć minut, już bez żadnego mieszania. W ten sposób pomidory odparują oraz zachowują swoją indywidualną strukturę, jeśli będziemy mieszać to niestety przepis nam się nie uda. Po prostu uzyskamy nic innego jak przecier, a tego byśmy nie chcieli.

Do pomidorów podsmażonych należy wbić jajka. Doprawiajmy solą oraz gotujmy około pięć minut lub też do czasu aż biała jajek ścięte będą. Możemy pod koniec na chwilkę przykryć. W ten sposób nastąpi to szybciej.

A jak z podaniem? Czy możemy zaproponować jakąś propozycję podania? Najlepiej będzie zdecydować się na podanie szakszuki z chlebem, bułką, ciabattą czy też bagietką.

Oczywiście każdy z nas ma swoje gusta kulinarne. Nie chcemy nikomu niczego narzucać. Jednak w przypadku potrawy szakszuki nie będziemy musieli starać się do niej namawiać. Wszystko za sprawą tego, że jest naprawdę pyszna. Nie jest to w żadnym wypadku jakąś reklama, ponieważ co jak co, ale szakszuki akurat nie musimy specjalnie reklamować. Pamiętajmy o tym doskonale.

Wprowadźmy szakszukę na stałe do naszego jadłospisu. Będą nam za to wdzięczni wszyscy domownicy. Zarówno osoby dorosłe, jak i także dzieci.

Dodaj komentarz