Tarta kwestia smaku – podajmy ją ze szpinakiem. Poznajmy przepis

Tarta ze szpinakiem jest daniem, które może udowodnić, że wcale tarta nie musi być słodka. Tak naprawdę jej sekret tkwi w bardzo pysznym cieście, które ma być kruche oraz w apetycznym nadzieniu. Nawet gdy do tej pory jadaliśmy jedynie tarty na słodko, to wypróbujmy tarta kwestia smaku ze szpinakiem. Na pewno nie zawiedziemy się.

Proste i przepyszne danie

Tarta kwestia smaku ze szpinakiem jest daniem, z którym sobie poradzą nawet kucharki i kucharze początkujący. Możemy ją wykonać zarówno z dodatkiem świeżego szpinaku oraz szpinaku mrożonego, co jest dosyć sporym ułatwieniem. Kucharze leniwi również sięgnąć mogą po ciasto gotowe kruche lub też ciasto francuskie na spód tarty. Zacznijmy od składników, które musimy kupić.

Na ciasto będziemy potrzebować mąki krupczatki, masła, jajek, gęstego jogurtu oraz soli. A jak z nadzieniem? Na nadzienie potrzebne będzie opakowanie szpinaku mrożonego lub kilogram świeżego szpinaku, ząbki czosnku, serek ricotta lub serek inny o kremowej konsystencji, gałka muszkatołowa, sól, pieprz oraz olej rzepakowy. Nie zapominajmy, że poza składnikami musimy także kupić odpowiednią formę. Najczęściej formy do tarty są jednego rozmiaru. Nie są wysokie, ponieważ ciastem obklejamy także boki formy i uzyskujemy bardzo ciekawy kształt. Tym samym otrzymamy bazę do stworzenia tarty.

Postępujmy według przepisu

Gdy już mamy w naszej kuchni wszelkie potrzebne składniki, to powinniśmy zabrać się za podążaniem według konkretnych punktów przepisów. Najtrudniejsze jest wykonanie odpowiedniego ciasta. To w nim tkwi sekret. Jeśli, któryś punkt jest dla nas niejasny, to powinniśmy przeczytać całość jeszcze raz. Jednak w przypadku tarty ze szpinakiem raczej wszystko powinno być jasne.

A co gdy nie lubimy szpinaku? Tak naprawdę tarta jest jak naleśniki. Możemy przygotować ją niemal ze wszystkim. W zasadzie wszystko jest zależne od tego, co lubimy. Dowolność jest spora.

Czy można kupić gotową tartę?

Osoby, które raczej nie mają talentu kulinarnego i raczej nie chcą zmierzać się w kuchni z tartą, to mają jeszcze inne wyjście. Wyjściem tym jest zakup gotowej tarty. W sklepach tak naprawdę możemy kupić różnego rodzaju tarty. Najczęściej jednak w sklepach mamy do czynienia z tartami słodkimi. Jednak takich na słono także jest sporo, ale nie w każdym sklepie. Musimy po prostu dobrze poszukać. Pamiętajmy jednak, że najlepsza będzie tarta domowa, gdy ją sami przygotujemy. Wówczas jedynie mamy pewność co jemy oraz z czego dokładnie tarta została zrobiona. Wiadomo, że jesteśmy coraz bardziej świadomi i zależy nam na produktach wysokiej jakości.

Dodaj komentarz